Intressant höstupptakt

Torsdag morgon 7 sept hälsade vår reseansvarig Lars-Eric 43 medlemmar välkomna till höstresan, som denna gång gick söderöver i Halland.
Första stoppet var i Grimeton och Varbergs Radioanstalt, som är ett av UNESCO:s 14 världsarv i Sverige. Vi bjöds på kaffe och fralla och fick se en film om byggandet och när anläggningen invigdes 1925 av kung Gustav V. Därefter följde en guidad visning i maskinhallen med alla dessa enorma generatorer och maskiner. Då blev man varse vilken utveckling vår generation varit med om. Räckvidden för dessa stora maskiner var Europa och USA (New York). I dag når vi hela världen med vår lilla mobiltelefon.
Nästa stopp gjordes på Öströö Fårfarm, där vi samlades i brännvinskällaren från 1700-talet. Jeanette berättade om hur hon och hennes man förvärvade gården 1987 och startade fårfarmen. De har i dag 500 tackor och 8-900 lamm. De producerar olika köttprodukter från de egna djuren och vi fick smaka på diverse korvar och patéer. Allt de producerar säljs direkt till privatpersoner i den egna butiken. I dag har de eget slakteri för att inte stressa djuren vid transporten till slakt. Köttet blir bättre på detta vis.
Stopp 3 denna innehållsrika dag gjordes vid Wapnö Gård, där vi åt lunch. Gården har i dag 1200 mjölkkor och 2000 ungdjur. Vi fick reda på, att det föds 4 kalvar varje dag i snitt året runt och att varje ko ger ca 30 liter mjölk om dagen. De mjölkas i en automatisk karusell, som har kapacitet för 240 kor per timma. Wapnö har gått ett steg längre än närproducerat – nämligen härproducerat.
Sista anhalten var Berte Museum – Livet på landet. Grundaren av museet Anders Stenström var 13:e generationen mjölnare vid Berte Qvarn med anor från 1569. Här vidtog en verklig nostalgivandring bland alla dessa tusentals gamla prylar – allt från potatisupptagaren från 1920 till små samlingsbilder av film- och sportstjärnor. Jag tror att alla stannade upp och upplevde minnesbilder från den egna uppväxten vid åsynen av många av de saker, som var utställda.
Sammanfattningsvis var alla ense om, att detta var en toppenstart av en ny säsong.

Sven Larsson