Brukssamhället Jonsered

Torsdag den 11 november 2021 var vi 55 medlemmar som kommit till Ekenkyrkan i Kållered för att lyssna på Sven Christensson berätta om brukssamhället Jonsered. Mötet startade med att vår nya ordförande Peter Jansson hälsade välkommen. Peter informerade kort om sig själv och planerade aktiviteter.

Därefter följde kaffe och goda smörgåsar som vår festkommitté i köket fixat. Allt smakade jättegott och inte minst den hembakade kakan.

Så var det dags för Sven Christensson att berätta om brukssamhället Jonsered. Detta gjorde han genom att visa ett bildspel. Jonsereds fabriker och brukssamhället startades av William Gibson. Till att börja med var det textilfabrik och en mekanisk verkstad. William Gibson den äldste följdes av flera generationer Gibson. Gibsonfamiljen var mycket produktiva och låg bakom det mesta som hände i samhället. Förutom alla byggnader som uppfördes inom fabriksområdet låg de bakom vägbyggen, kanalbygge och en bergtunnel som självaste kung Oskar II var där och invigde. De tog också initiativ till att bygga den första järnvägen mellan Göteborg och Jonsered. I samhället byggdes tjänstebostäder i olika utförande både för arbetare och tjänstemän, ålderdomshem, skola, ordenshus och ett koloniområde. Kyrka byggdes 1860 och skänktes till Partille församling 1960. Sportaktiviteterna var livliga och många fotbollsspelare har kommit från Jonsered. Sven Christensson avtackades med applåder och blommor.

Dags för lottdragning och vinstutdelning och därefter avslutade Peter Jansson mötet med att informera om nästa möte den 25 november i Johanneskyrkan, då Gunnar Trenning kommer och berättar om Lindomes historia.

Maj-Britt Fröberg