Besök på Kahls kafferosteri

Från böna till färdigt kaffe

Den 26 februari hade Roland Svärdegård samlat 29 medlemmar till ett studiebesök på Kahls Kafferosteri, där Sven-Olof Eneman guidade oss. Första anhalten var, där alla kaffebönor lossades från fulla containers eller från säckar om 50 – 70 kg ner i 2 stora silon.
I rosteriet fick vi veta, att bönorna rostades i 200 gr värme och att rostningen avbrytes genom avkylning med vatten. Vid vilken tidpunkt avkylning skall ske beror på hur mycket bönorna skall vara rostade.
Vi besökte även förpackningssalen, där kaffet efter malningen förpackades i allt från små portionsdoser till större förpackningar.
Sista stoppet gjorde vi i färdiglagret där utöver hela utbudet kaffe även fanns 150 olika tesorter, som säljs under eget namn.
Studiebesöket avslutades med kaffeskola med bl.a. avsmakning av 4 olika kaffeblandningar.
Vår guide, som arbetat 49 år i företaget under 3 generationer, var verkligen rätt man att informera oss om kaffets historia, som för Sveriges del började 1685 enligt gamla bevarade tullhandlingar. År 1900 var vår kaffekonsumtion 2 kg per person - i dag är den 8 kg.
Vad vi i övrigt fick lära oss om kaffe och dess tillkomst som dryck är inte värt att veta.
Sven-Olof lockade fram många skratt under sitt lättsamma föredrag.
Innan vi styrde kosan hemåt efter ett mycket trevligt studiebesök fick alla en tygkasse med smakprover.

Sven Larsson