Rydals museum

SPF Seniorerna Sagsjön gjorde studiebesök på Rydals museum i Marks kommun den 25 oktober 2018. Vi var 17 stycken seniorer som samlades i vackert höstväder.

Rydal är ett gammalt brukssamhälle i Marks kommun. Museet är beläget i den vackra fabriksbyggnaden från 1853 och flera av maskinerna från spinneriet har bevarats och utgör museum och är av riksintresse. Verksamheten var igång fram till 2004. I byggnaden finns även utställningslokaler, utställning av gamla bruksföremål och en affär som säljer hantverk.

Vår guide berättade om hur det var innan fabriken kom till, med många som utförde vävning i hemmen. Det var Sven Eriksson som tillsammans med kompanjoner startade spinneriet i Rydal. Eriksson var vävnadsförläggare och han hade tidigare startat verksamhet i Rydboholm. Han var en betydelsefull man i bygden och det finns en staty av honom i Borås.

Rydal var en lämplig plats att placera spinneriet på, eftersom vattenkraft från Viskan användes till vattenhjul för att driva maskinerna med. 1882 var fabriken den första i Sverige med att ha elektrisk inomhusbelysning från vattenkraft.

Efter informationen fick vi se maskinerna igång, från kardmaskin till färdigt garn och även en maskin som gjorde snören.

När vi tittat runt lite ytterligare i lokalerna var det dags för lunch tyckte de flesta. Vi samlades på en restaurang i Kinna där vi åt en god lunch i trevlig samvaro.

Text: Elisabeth Candefors
Foto: Barbro Niklasson

Klicka här för flera bilder