Besök på Börsen

Vi var 35 SPF-are som hade möjlighet att få ta del av firandet av Göteborg 400 år,
då staden visade Börsen för oss.
Vår guide Pether Ribbefors mötte upp framför byggnaden och berättade att huset invigdes år 1849 efter 5 års arbete. Han visade på de fina kolonnerna och på skulpturerna högst upp på fasaden, som med sina karaktärer skulle anspela på husets
funktioner.
Via entrén passerade vi Smetanarummet och kom in i den stora och imponerande
Börshallen med vackra marmorkolonner och en staty av Oscar I som hade invigt lokalerna. Senare tillkom fyra järnpelare i mitten av rummet som förstärkning.
Man hade anlitat skickliga yrkesmän från Europa för stuckatur- och marmoreningsarbeten för utsmyckningar i huset. Förutom Smetanarummet och Börshallen har Göteborgs Stad ett representationsrum i första planet.
För att nå nästa våning passerade vi trapphallen med en dubbeltrappa i vit marmor och en inbjudande röd matta. Trapphallen tillkom efter en renovering i början på 1900-talet. Här var tidigare en ljusgård.
Vi kom till Lilla och Stora Börssalen med vackra parkettgolv, kakelugnar och imponerande takkronor i kristall. Stora Börssalen verkade extra stor då det fanns en glasvägg utefter ena kortväggen. Därefter kom vi till tre rum med helt olika stilar, det var Pompejanska rummet, Gula salongen och Sidensalongen. Både vackra och mindre vackra rum, allt efter vad man har för smak.
Slutligen kom vi till Hörnrummet där vi kunde beskåda porträtt på betydelsefulla göteborgare. Där fanns bl.a. ett på Olof Wijk d.y. målad av Anders Zorn.
Innanför Hörnrummet kunde vi titta in i kommunfullmäktiges sammanträdesrum som var i en betydligt modernare stil.
Förutom att kommunfullmäktige har sina sammanträden här används huset som stadens representationsbyggnad.
Börsen har ibland sagts vara ”Göteborgs Slott” och visst tyckte vi den var imponerande och vacker.
Vi återkommer gärna och kanske då vid något festligare tillfälle för … ”vad vore en bal på slottet?”

Eva Malmfors