Hotell Eggers - Historielunch

Torsdagen den 21 november var det dags för 45 glada och hungriga SPFare att besöka Hotel Eggers för en historielunch. Vi välkomnades av hotelldirektör Jessica som tog oss till den magnifika matsalen.Där kunde vi insupa atmosfären från början av 1900-talet och begrunda både tak, väggar och golv från den tiden, en hel del i original.
Efter att vi blivit serverade en god måltid och kaffe, kom Jessica tillbaka och berättade om hotellets spännande historia som började som Järnvägshotell år 1859 och därefter som Horel Christiania för att utvidgas och moderniseras av Emil Eggers och bli Hotel Eggers år 1894. Hotellet drevs i släkten Eggers regi ända fram till 1948.
Byggnaden är nu K-märkt och ägs av Göteborgs Stad samt drivs sedan 2014 av Varbergs Stadshotel.
På vår rundvandring genom hotellet fick vi lite skvaller också. Vi besökte rum 125 där Prins Bertil bott och i rum 126 bodde då samtidigt en ung dam vid namn Lilian. Vid vår store sångare Jussi Björlings besök på hotellet fordrade han alltid rum 136 även om det var upptaget.
Vi fick också veta att en annan stor sångare vid namn Håkan Hellström använt
rum 133 vid inspelningen till sin musikvideo "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Hotellets spöke hade en gång visat sig i rum 397, dock inget spöke vid vårt besök.
Efter en mycket intressant och innehållsrik historia om denna pärla i Göteborg, klev vi tillbaka ut i verkligheten på Drottningtorget i ett grått november.

Eva Malmfors

Klicka här för fler bilder!