Besök på Sjöfartsmuseet Göteborg

En grupp på 20 personer besökte det nyrenoverade museet och akvariet i Göteborg som efter 2 års arbete öppnades i december 2022.
Vi välkomnades av guiden som berättade och med bildspel visade hur det nya akvariet, som låg under mark framför museets entré, kommit till.
Via ett annat bildspel fick vi se och höra om fartygskaptenernas omsorg om sina besättningar. Trots detta var det en del som hoppade av under resans gång
eller blev avkastade om de uppfört sig illa. Ny personal kunde vara svårt att hitta utomlands.
Vi fick ta del av flera historier om män som lämnat avtryck i historien. 
Kapten Hugo Eiserman  var till havs i 50 år och hade seglat jorden runt 20 gånger.
En annan man, Gotthilf Rosell på fartyget Götaland, dödades av en granat som avfyrats av en tysk ubåt ute på Nordsjön under första världskriget. Tyskarna gav honom dock en hedersbegravning i Cuxhaven.
Vi fick höra om Svenska Amerikalinjens lyxfartyg Gripsholm från 1925 som var det första dieseldrivna passagerarfartyget i atlanttrafik och om Kungsholm från samma rederi.
Slutligen var det dags att besöka det nya stora akvariet med korallrev, där små vackra fiskar och hajarna Heidi och Vega simmade runt i 26-gradig saltvatten. Även de mindre akvarierna var fascinerande att se. Ett mycket innehållsrikt besök.

Eva Malmfors