Människans biologiska och kronologiska ålder – vad är skillnaden

Torsdagen 6 februari föreläste Enhetschef Lena Thorselius över ämnet "Människans biologiska och kronologiska ålder – vad är skillnaden" inför en ovanligt välbesökt Kultur/Hälsoträff i Kållereds Församlingshem.
Vi fick bl. a. veta, att vi i dag genom den utökade tekniken bygger bort möjligheter till våra vardagsaktiviteter, som är så viktiga för vår hälsa. I stället måste vi söka motion på vår fritid för att må bra. Människan är inte skapad för att sitta mer än 4 timmar och sova mer än 8 timmar på ett dygn. Resten av tiden måste man röra sig.
Fysisk aktivitet motverkar vår hjärnas åldrande positivt mer än att lösa korsord och sudoku. Visserligen blir man bättre på de senare men hjärnan mår bättre av att vi rör oss. Efter 50 år fyllda minskar vår muskelmassa med 1% per år och ersätts med fett. Här fyller våra gym en viktig funktion.
Hjärtat pumpar ut ca 8000 liter blod i kroppen under ett dygn och slår då ca 100.000 slag. Med ökad ålder pumpar hjärtat långsammare och för att försörja kroppen med tillräckligt med blod måste vi träna upp konditionen.
Ovanstående är endast en bråkdel av intressanta upplysningar och råd om vår kropps funktion och föredraget i sin helhet kan varmt rekommenderas.
Mötet, som ordnats av Barbro Olsson, avslutades med kaffe.

Sven Larsson