Intressant om vårt avloppsvatten

Den 27 mars var 25 av våra medlemmar på studiebesök på Ryaverket, där vi blev omhändertagna av Ellinor och Sofia. Alla tyckte det var vaket av vår studieansvarig, Roland Svärdegård, som med kort mellanrum låtit oss se Renova, som tar hand om vårt avfall, och så nu Ryaverket, som renar vårt avloppsvatten.
Redan 1972 invigdes denna anläggning, som nu är utbyggd och tar emot orenat vatten från närmare 700.000 personer i ett ca 13 mil långt avloppstunnelsystem från 7 olika kommuner, som var och en är delägare. Utöver ca 4000 liter avloppsvatten i sekunden följer det med ca 2 ton skräp per dag, som egentligen inte hör hemma i sammanhanget.
Anläggningen förser staden med både fordonsgas och värme till fjärrvärmesystemet innan det renade vattnet släpps ut i havet.
Vi fick se en film, som både var rolig, informativ och framförallt lärorik. Många frågor ställdes och Ellinor hade svar åt alla. Besöket avslutades med en promenad utefter världens längsta väggmålning – 273 m – utförd av konstnären Pontus Andersson, som påbörjade sitt verk 2001.

Sven Larsson