Vi besöker Klippan

Den 25 september samlades 34 medlemmar vid Klippans Kulturreservat för en guidad rundvandring med Lena Bergenvall som guide. Vi fick oss till livs mycket och intressant information om upphovet till denna plats.
Fästningsepoken började på 1300-talet då Gamla Älvsborgs fästning blev en viktig befästnings-anläggning vid Göta Älvs utlopp i havet och den epoken varade ända till 1600-talet. I dag är det bara ruiner kvar.
Från mitten av 1700-talet användes Klippan bl a som uthamn för Ostindiska Kompaniet och dess 37 fartyg. De hade t ex lagerlokaler på den plats där Sjömagasinet finns i dag. En ankarsmedja fanns, där man smidde ankarkätting m m. Men där fanns också trankokeri, glasbruk och sillsalteri och inte minst sockerbruk och portertillverkning från början av 1800-talet. De två sistnämnda rörelserna tog David Carnegie över 1836 och byggde då upp för sina ca 400 arbetare ett samhälle i samhället, som innehöll både lägenheter, skola, sjukstuga, affär och ett kapell – S:a Birgitta.
Vid besök i en av lägenheterna på 1 rum och kök, där sockerbruksdrängen Hjalmar har bott med sin hustru och 11 barn fick vi veta mycket om hur de hade det på den tiden av 85-årige Johnny Bergman. Vandringen slutade efter diverse stopp med ett besök i Portertunnan, som rymmer 93600 liter och som var första lagringsplatsen för ölet, där det fick mogna.
Ett stort tack till Roland Svärdegård, som ordnat med detta intressanta studiebesök.

Sven Larsson