Välkomna tillskott till vården, men annat behövs

SPF Seniorerna kommenterar de skuggbudgetar som lagts fram av riksdagens oppositionspartier.

  • Opposition och regering måste komma överens om de långsiktiga spelreglerna för hälso- och sjukvård, menar Eva Eriksson.

Riksdagens oppositionspartier har presenterat sina alternativ till regeringens vårändringsbudget. Jämfört med Tidöpartierna föreslår alla fyra oppositionspartier ökade anslag till hälso- och sjukvården; Socialdemokraterna 6 miljarder, Centerpartiet och Miljöpartiet 7 miljarder samt Vänsterpartiet 15 miljarder. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att storleken på de generella statsbidragen till kommuner och regioner kopplas till kostnadsläget, så att de automatiskt räkas upp då kostnaderna ökar.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar:

"Det är välkommet att oppositionspartierna uppmärksammar hälso- och sjukvårdens akuta problem. Många seniorer är beroende av en tillgänglig vård av hög kvalitet, utan långa väntetider. Men vården har sedan flera år stora utmaningar som inte är kopplade till ekonomiska anslag. Opposition och regering måste komma överens om de långsiktiga spelreglerna. Sveriges invånare har rätt att kräva att vården organiseras och styrs på bästa sätt. Vi vill se tydligare statlig styrning, färre huvudmän och en organisation där personalen ges större inflytande."