Möte med regeringen

Inom ramen för regeringens pensionärskommitté har Eva Eriksson och Peter Sikström från SPF Seniorerna träffat regeringsföreträdare. Fokus under mötet låg på ålderism i arbetslivet, det politiska ansvaret för pensionerna och frågan om en äldreomsorgslag.

  • Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister, Anna Tenje, äldreminister och Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna. Bild från onsdagens möte.

Den 7 juni hölls ett möte i regeringens pensionärskommitté. Från regeringens sida deltog Anna Tenje (M), äldreminister, och Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister. Sakfrågor som togs upp under mötet var ett längre arbetsliv, pensioner, äldreomsorgslag och skatten under 2023 för årskull 1957.

– Det är bra att regeringen betonar vikten av ett hållbart och längre arbetsliv, men här är det viktigt att komma ihåg att ålderismen är ett stort hinder. Synen på seniorer måste förändras. Vi har massor av kunskap och erfarenhet som vi kan bidra med. Det måste finnas verkliga möjligheter till en andra karriär under den senare delen av ens arbetsliv, för det offentliga handlar detta om ledarskap i kommuner och regioner men också om statens utnämningsmakt. När äldre sällan figurerar i sådana sammanhang skickar det förstås underliga signaler. Vi tog också upp Barbro Westerholms gedigna arbete när det gäller ålderismen i arbetslivet och förslag på hur vi ska motverka den, berättar SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

– När det gäller seniorers ekonomi betonade vi både pensionerna och den orättvisa skatt som drabbar årskull 1957 i år. Att ständigt betona att pensionssystemet ska värnas men inte våga tala om problemen medför att människor uppfattar att politikerna inte vill se bristerna i systemet. Så som det minskande respektavståndet och den bristande transparensen i pensionspolitiken. Från SPF Seniorerna var vi tydliga med att pensionsdebatten skulle må bra av att i lika hög utsträckning utgå från människorna och inte bara från systemperspektivet. Vi upprepade också vårt krav på att årskull 1957 måste kompenseras för den högre skatt de tvingas betala i år, samt att det saknas såväl besked som ansvarstagande i denna fråga, säger Peter Sikström.

– En annan viktig fråga för oss är äldreomsorgen. Vi menar att den ska utgå ifrån äldre människors behov och önskningar samt hålla god kvalitet och vara jämlik över hela landet. På regeringens bord ligger två viktiga utredningar i detta sammanhang, om socialtjänstlagen och om en ny äldreomsorgslag. Det kan, som regeringen påpekade, finnas bekymmer med parallell lagstiftning för äldre och en del gränsdragningar. Men vi underströk vikten av att det brådskar med besked kring äldreomsorgens framtida lagstiftning, vilket regeringen utlovade att återkomma med till hösten, säger Eva Eriksson.