SPF Seniorerna i möte på regeringskansliet om årskull 1957

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson träffade under tisdagen finansminister Elisabeth Svantessons statssekreterare Carolina Lindholm. Eva lyfte vikten av att kompensera årskull 1957 samt behovet av att samordna de olika välfärdssystemen.

  • SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och Carolina Lindholm, statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson.

SPF Seniorerna anser att 57:orna ska kompenseras för den orättvisa beskattningen som beror på att det saknas övergångsregler för det förhöjda grundavdraget. Vi har vid upprepade tillfällen skrivit både till finansminister och socialförsäkringsministern och påpekat orättvisan. Under tisdagen hade SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson bjudits in till Finansdepartementet för att diskutera frågan. För att förhindra att fler årskullar drabbas lyfte vi också behovet av att synkronisera de olika välfärdssystemen med varandra.

– Vi lade tyngdpunkten på behovet av samordning av trygghetssystem, pensionssystem och skattesystem samt att man måste kompensera den drabbade årskullen 1957 och undvika att nya årskullar drabbas senare. Förändringar i välfärdssystemen, exempelvis höjningar av pensionsrelaterade åldrar, måste följas av noggrann information för att ge systemen den legitimitet som den förtjänar. Det var ett konstruktivt och framåtsyftande samtal, berättade Eva Eriksson efter mötet. 

Med på mötet var även Anna Eriksson, sakkunnig pensionsfrågor SPF Seniorerna.

Klicka här för att läsa om bakgrunden till skatteorättvisan
Klicka här för att hitta länkar till tidigare artiklar och nyheter om årskull 1957