Eva Eriksson i Expressen om bristerna i den allmänna pensionen

Tjänstepensionen har blivit allt viktigare, samtidigt som den allmänna pensionens andel minskar. Från 2005 till 2018 har tjänstepensions del av den totala pensionen ökat från drygt 17 till nära 26 procent, medan allmän pension minskat från 78 till knappt 69 procent.

Expressen har blivit nerringda av personer som förväntat sig att se en påspädning av den allmänna pensionen redan i januari. Men det utlovade inkomstpensionstillägget kommer först i september.

Tidningen har träffat Karin och maken Jan som enbart har allmän pension samt ett mindre bostadstillägg. Någon tjänstepension fick de inte ihop.
– Vi har det knapert och klarar oss knappt. Hur ska vi klara oss till september? undrar Jan.

Tjänstepension var tänkt som ett komplement, men så är det inte längre. SPF Seniorernas sammanställning visar tydligt hur viktig tjänstepensionen blivit, samtidigt som den allmänna pensionens andel minskar. Från 2005 till 2018 har tjänstepensions del av den totala pensionen ökat från drygt 17 till nära 26 procent, medan allmän pension minskat från 78 till knappt 69 procent.

– Vi ska vara glada för att tjänstepensionen levererar, men det är allvarligt att allmän pension sjunker och att åtgärder inte görs i denna, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna. En konsekvens är, dessvärre, att bristerna i allmän pension döljs när tjänstepensionen blivit allt viktigare för den totala pensionen, samtidigt som debatt i pensionsfrågorna saknas.

Så här har den allmänna pensionen minskat i betydelse:

Total pension 2005
Allmän pension: 77,7 procent
Tjänstepension: 17,7 procent
Privat pension: 4,5 procent

Total pension 2018
Allmän pension: 68,9 procent
Tjänstepension: 25,8 procent
Privat pension: 5,2 procent

När tjänstepensionen blir allt viktigare blir också valet av uttagstid för tjänstepensionen en allt mer riskfylld fråga.

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln är låst för icke prenumeranter)