SPF Seniorerna i Sydsvenskan om de skyhöga räntorna på seniorlånen

Sydsvenskan skriver om att allt fler äldre hamnar i en svår skuldfälla med skyhög ränta på sina så kallade seniorlån. ”Jag kan inte se någon nytta med seniorlånen”, säger Fredrik von Platen, sakkunnig bostäder hos SPF Seniorerna.

  • Fredrik von Platen menar att seniorlånen är en effekt av bankernas negativa inställning till äldre kunder som ofta har svårt att få bolån om pensionen är den enda inkomsten.

När man gör beräkningar för lånen från Svensk Hypotekspension AB och 60plusbanken framgår det tydligt att den ackumulerade skulden växer mycket snabbt. Låntagarna slipper ränteavgifter och amorteringar, men den effektiva räntan är 7-8 procent. Därför fördubblas lånet på mindre än tio år. Det här ger inlåsningseffekter som gör det svårt eller omöjligt för pensionärer att sälja sina hus. I slutändan drabbas även barnfamiljer, och andra som behöver större boenden, när villorna inte blir tillgängliga på marknaden.

– Många som tar de här lånen läser inte det finstilta. De inser för sent att lånen urholkar hela deras privatekonomi. Deras livsbesparingar försvinner. Jag har talat med flera personer som varit både skamsna och arga över att de tagit sådana här lån, säger Fredrik von Platen till Sydsvenskan.

Fredrik von Platen menar att seniorlånen är en effekt av bankernas negativa inställning till äldre kunder som ofta har svårt att få bolån om pensionen är den enda inkomsten.
– Den som äger en normalvilla och tar ett vanligt banklån har efter tio år kvar större delen av villans värde. De som tar ett motsvarande seniorlån blir av med 1,2 miljoner kronor av värdet, tydliggör  Fredrik von Platen.

Sharon Lavie, som är sparekonom på Lendo avråder också från seniorlån.
– De här lånen har alltid varit ogynnsamma, men kalkylen har försämrats med högre räntor och sjunkande villapriser. Nu urholkas värdet ännu snabbare. Det blir nästan inget kvar av bostadens värde när det är dags att sälja, säger Sharon Lavie till Sydsvenskan.

Klicka här för att öppna Sydsvenskans artikel om seniorlånKlicka här för att öppna artikeln i Helsingborgs Dagblad
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningen prenumeranter)

Klicka här för att öppna SPF Seniorernas rapport om att det saknas rimliga bolånealternativ för seniorer