– Orimligt och förfärande med betydligt högre hyror på särskilda boenden än i vanliga lägenheter

SPF Seniorerna har sedan en tid påpekat bristen på nationell statistik över hyresnivåerna på särskilda boenden. Det vi befarat, att hyrorna på särskilda boenden är orimligt höga, har nu bekräftats.

  • – Det här är fullständigt orimligt! Drabbas gör äldre och anhöriga, ofta med en redan knaper ekonomi säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

I många kommuner är det mer än dubbelt så dyrt att bo på ett särskilt boende jämfört men en vanlig hyreslägenhet. Det visar nya siffror från tidningen Hem & Hyra.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, kommenterar de nya siffrorna:
– Det är orimligt och förfärande med betydligt högre hyror på särskilda boenden än i vanliga lägenheter. Det är ett svek mot landets äldre att detta har fått pågå under flera år, varken regering eller myndigheter har visat intresse för att ta fram dessa siffror. Förändring måste nu till, nationell statistik ska tas fram av berörda myndigheter och en ordentlig översyn av hur hyrorna ska få sättas behövs. Hyror på särskilda boenden bör överensstämma med de hyresnivåer som finns runt om i hyresbostäderna i kommunerna, menar Eva Eriksson.

Läs mer om hyresnivåerna på särskilda boenden på Senioren.se

Klicka här för att se hur prisskillnaden ser ut i samtliga Sveriges kommuner
(du hittar listan längst ner i artikeln)

Klicka här för att läsa tidningen Hem & Hyras artikel om hyresnivåer på särskilda boenden

SPF Seniorerna har tagit fram en rapport som visar att seniorer som bor i särskilt boende inte får behålla hela sitt bostadstillägg när det beviljas och när det höjs. Rapporten visar hur kommuner då omgående höjer omsorgsavgifterna.

Klicka här för att läsa rapporten "Bostadstillägg i särskilt boende – kommunernas kassako?"