Västgöta-Bengtsson

Vår ordförande Sven-Olovf Falkbring hade denna gång kontaktat Margareta
Söderström – dotter till "Västgöta-Bengtsson" – för att underhålla oss vid den trivselträff som anordnades tillsammans med Kållereds församling den 3 november i Kållered. Livfullt berättade hon om fadern Sixten Bengtssons liv från tidig barndom
fram till doktorshatten på ålderns höst. Hon beskrev sin far som ung pojke, som student och senare som lärare på olika platser i vårt land. Som ung lärare vistades han bl a Stockholm och bodde då i en lägenhet där självaste August Strindberg bott. Detta hade gjort ett starkt intryck på fadern berättade Margareta.
Intresset för gamla seder och bruk och inte minst uttryck och dialekter väcktes tidigt hos fadern. Under beredskapsåren blev han mycket populär som historieberättare då han berättade på dialekt. Detta undgick inte de höga officerarna, som gav order att Sixten skulle bilda en underhållningspatrull för att göra livet trevligare för de inkallade. Inför en sådan underhållning blev han presenterad i en affisch som Västgöta-Bengtsson och det namnet följde honom sedan genom livet. Han kom alltmer att överge sitt läraryrke för att ägna mer tid till olika guidningsuppdrag runt om i Skaraborg.
1947 hade han skrivit sin första bok, som sedan följdes av ytterligare drygt 25 böcker. Han gjorde också en mängd inspelningar runt om i bygderna om olika dialekter, seder och bruk. Dessa inspelningar finns fortfarande bevarade på Landsarkivet i Uppsala och är ovärderliga i dag.
Sixten Bengtsson blev hedersdoktor vid Göteborgs Universitet efter 80 år fyllda och vi fick se en inspelad video från detta tillfälle och höra en intervju gjord av Radio Skaraborg.
Sixten Bengtsson dog år 2000 men hans anekdoter och historier lever vidare tack vare hans dotter.

Sven Larsson