20170527 Vårens resa

Här nedan kan du se bilder och läsa ett referat från vårens resa till Alsters gård (Fröding) samt till Sandgrund (Lars Lerins utställning)

  • Porten till Alsters gård, Frödings föräldragård
  • En skulptur över Gustaf Fröding
  • En engagerande guide
  • En uppskattande publik
  • Dags för lunch
  • Ingången till konstutställningen
  • Collage
  • Collage (Bohusmotiv i övre raden i mitten)
  • Ordning i arkivet!
  • En mycket duktig guide
  • Lars Lerin på Sandgrund (Bilden är tagen vid ett tidigare besök 2014)
  • Porten till Alsters gård, Frödings föräldragård
  • En skulptur över Gustaf Fröding
  • En engagerande guide
  • En uppskattande publik
  • Dags för lunch
  • Ingången till konstutställningen
  • Collage
  • Collage (Bohusmotiv i övre raden i mitten)
  • Ordning i arkivet!
  • En mycket duktig guide
  • Lars Lerin på Sandgrund (Bilden är tagen vid ett tidigare besök 2014)

SPF SENIORERNA Kvillebygden

Vårutflykt med kulturupplevelser i Värmland

Vårens bussutflykt med Kvillebygdens SPF-förening gick den här gången till Karlstad.
Det blev en resa, där vi fick stifta närmare bekantskap med två svenska kulturpersonligheter, Gustaf Fröding och Lars Lerin.
På vägen mot Värmland stannade vi till på Norebyns Café och Camp vid den vackra sjön Grann. Där bjöd Jadwiga på förmiddagsfika, lika gott som vanligt. Styrkta av kaffe och goda frukostbullar fortsatte vi till det första av resans två huvudmål, Frödings Alster i utkanten av Karlstad.
På den vackra herrgården med utsikt över Vänern föddes Fröding år 1860, och här bodde han under senare perioder av sitt liv. Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf var avlägsna släktingar, och bådas hem är öppna för besök. Till skillnad mot Selma Lagerlöfs Mårbacka, som står orört kvar som det hem hon bodde i, har Frödings Alster blivit en minnesgård, där man på skyltar och tavlor på väggarna kan läsa om författaren och om utställda föremål.
Människan och diktaren Fröding presenterades för oss på ett målande och fängslande sätt av vår guide på stället. Hon illustrerade sin berättelse med fotografier och citat ur poetens dikter. Även om man trodde, att man kände till författaren ganska väl, var det ändå många nya och intressanta fakta vi fick reda på.
Vår guide berättade om Gustafs första år, då hans föräldrar av olika anledningar inte var närvarande i hans liv, något som eventuellt kan ha haft betydelse för hans personlighetsutveckling. Vi fick höra om de lyckliga år, då familjen var samlad igen, föräldrarna, Gustaf och hans systrar. Vi fick också höra om Gustafs vänlighet och generositet, hans blyghet inför kvinnor från hans egen samhällsklass, misslyckade studier vid Uppsala universitet, dåligt ekonomiskt sinne, alkoholproblem och perioder av psykisk sjukdom.
Fröding hade redan i barndomen från sin far fått ett ärlighetspatos. Det kunde ibland komma fram i hans diktning, och det passade inte alltid "etablissemanget". Men, för att citera en liten minnesskrift om författaren: "Gustaf Fröding var, trots de skandaler som hans konstnärliga mod och utsvävande leverne orsakat, en mycket älskad poet och det har han förblivit även i våra dagar."
När Frödings begravningståg drog genom Stockholm i februari 1911, var det närmare 200 000 människor som hade samlats på gatorna för att ta farväl av den omtyckta skalden. I Verner von Heidenstams dikt "Vid Gustaf Frödings jordafärd" kan man läsa:

"Sommar var du och blommande vår,
sävens sus vid sjöarnas stränder.
Sov, vår sångare, sov på din bår,
lyft på tusendes händer!"

I de två röda flyglarna vid Alsters vita mangårdsbyggnad fick vi tid att titta på konsthantverk av lokala förmågor och att köpa kort, skrifter och minnessaker i gårdens butik. Vårt besök på Alster avslutades med en god lunch, och sedan tog bussen oss in till centrum av Karlstad och till nästa resmål, Lars Lerins konsthall "Sandgrund".

"Sandgrund" kom till år 1960 som en av Sveriges största och modernaste restauranger. Man började snart med danskvällar, och detta danspalats besöktes av människor från stora delar av Sverige och Norge. Flera personer i vårt ressällskap hade varit och dansat här på just det golv, som fortfarande finns i byggnaden. År 2011 köpte Karlstads kommun restaurangen, och nu har den blivit till ett Lars Lerin-museum.
Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellmålare, och nu kunde vi njuta av mängder av hans verk, stora som små, i ljusa, öppna lokaler med Klarälven utanför.
Av våra guider fick vi höra om konstnärens teknik och särdrag, till exempel om det fantastiska ljus som man ofta ser i hans bilder.
Det brukar finnas gästutställare på "Sandgrund", och den här gången kunde man bekanta sig med Laggar Jan Tigerstrands torrnålsgravyrer och blyertsteckningar och med verk av den tolvåriga Maximilian (Max) Svensson. Max fick i åttaårsåldern upp ögonen för Lars Lerin, som blev hans stora idol. Max målar flera timmar dagligen och har liksom sin förebild ofta natur och landskap som motiv.
Lars Lerin har skrivit en mängd böcker, hittills 51 stycken, och i receptionens butik kunde vi inhandla skrifter, kort och affischer, innan vi steg på vår buss för hemfärd.

Ännu ett stopp skulle det bli på vår resa, nämligen på Forsbacka Golfklubb utanför Åmål, där gott eftermiddagsfika serverades av flink personal.
Våra duktiga researrangörer, Eivor och Morgan Kristensson, hade som vanligt gett oss en minnesvärd utflykt, och förutom de kulturella intryck vi fått under Värmlandsbesöket bjöd naturen utanför bussen på vackra scenerier med spirande grönska, hjortar, lugnt betande älgar och tranor.

Text: Christel Kempton
Bilder: Håkan Vikstål