Grötfesten o Pepparkaksgubbarna

Här nedan följer Leifs kåseri från grötfesten samt hans text till Pepparkaksgubbarna.

  • Här framförs "Pepparkaksgubbarna" av Leif, Claes och Håkan.

Kåseri vid grötfesten, 20191212
Text: Leif Karlsson

Har ni tänkt vad fort tiden går. Det var inte länge sedan det var inskrivning i SPF skolan. Alla var förväntansfulla över vad höstens kurser hade att erbjuda. Det var en uppsjö av saker man kunde förkovra sej i eller att vara med på, såsom promenader och delta i tävlingar både inomhus och utomhus. Nu är det sista dagen på höstterminen, inga betyg kommer att delas ut och ingen kommer att få en guldstjärna i kanten, möjligtvis dom som har lyckats med att hitta två ändar på garnnystanet.

Förra månadens Afternoon tea gick över förväntan. Alla gjorde sitt yttersta med att duka sina bord med bästa teservisen och dekorera i vackra färger och det hade till och med inhandlats nytt porslin till denna måltid. Eftersom maten var inköpt till detta evenemang, var kökspersonalen i Kville bygdegård halvledig och här blev det lite problem när tevattnet skulle kokas. Dels var det ingen som hade räknat med att tekannor är mycket stora och fodrar litervis med vatten och just den sidan i kokboken där det står om vattenkokning hade fallit bort. Det blev till att improvisera med gradantal och kastrullstorlek. Som alltid när det stressas i ett kök glöms något bort och i detta fallet blev det en kastrull som förut hade en lyster av skinande renhet till något som Svevia kokat asfalt i Det kan sägas från säkra källor att i dag är kastrullen åter brukbar efter att kokats i tre timmar med 10 påsar maskindiskmedel.

Har ni funderat över det nya modeordet i Sverige? Inte det. Jo i vart och vartannat Tv program pratas det om att det är helt sjukt. Helt sjukt att vinna någonting, helt sjukt att missa någonting. Är man helt sjuk behöver man gå till doktorn och ska man göra detta i Fjällbacka är det som att spela på lotteri vilken tid man kommer att få. Får man en förmiddagstid är allt frid och fröjd men kommer klockan över tolvsnåret och det behövs medicin då är Apoteket stängt. Det blir till att förflyttas sej till närliggande samhällen och det är ju inte varje dag som sopbilen eller glassbilen går dom turerna. För dom som är en fena på datorer och inte behöver medicin samma dag är det enklare men för vanliga dödliga är det värre. På Apotekets hemsida säger dom att det är bara att välja recept så kommer varorna hem till dörren. Tydligen kan man välja vilket recept som helst.

Ett annat ord som används i tid och otid är absolut. Enda gången som detta ord bör användas är när det gäller vodka.

Vårens kulturresa eller kul-tur resa går till Helsingfors i Finland som i dagarna fått en ny stadsminister. Den förre hade ämbetet en kort tid och med tanke på namnet hade han allt emot sej. Vara stadsminister och heta Anti kan inte vara lätt.

På Hamburgö har det börjat förberedas för det stora tårtbaket. Ett antal påsar med mjöl, socker och flera äggfack har inhandlats. Förre ordföranden har visst vid något tillfälle lovat att när SPF har 400 medlemmar kommer han att bjuda på tårta. Vi är mycket nära den siffran för tillfället så det är bara att vänta och se tiden an.

De storslagna planerna på parkeringshus, alternativ elcyklar till Kville bygdegård verkar vara lagda på is. Parkeringsproblemen fortsätter runt byggnaden. Någon hade skickat in ett förslag om enkelriktning men styrelsen menade dom visst inte var enkelriktade. Dom hade helt enkelt missförstått det hela. Skrivanden menade att det var vägen runt bygdegården skulle enkelriktas. Kanske när vårsolen börjar att värma kommer det att hända något.

Årets stora högtid julen närmar sej med stormsteg. Det städas, bakas och fejas i slott och koja. Det är stört omöjligt att få sej en middagsslummer när hustrun far fram högt och lågt. Allt skall vara städat och rent och även på baksidan på tapeterna skall det putsas.
I trädgårdar, på altaner och i buskar lyser det blinkar av allehanda ljusslingor och dekorationer Det var många som satt upp ljusslingorna tidigt i höst och hos dessa har lamporna börjat att slockna så det blir till ut i mörkret och byta dom.

I dag är det sista månadsmötet för hösten och som traditionen bjuder är det stora grötätardagen i kväll. Att leverera gröten hit till bygdegården har under årens lopp vållat enorma problem. Det är inte bara till att forsla gröt från A till B, mycket kan gå fel så i år har Securitas anlitats för uppdraget. Dom har provkört vägen hit ett antal gånger, lastat i och ur och hittills har allt fungerat. Återstår att se nu när det är skarp läge om dom lever upp till namnet.

Med detta vill jag avsluta med att önska en God Jul och God Grötafton..

 

Pepparkaksgubbar
Text: Leif Karlsson

Vi komma, vi komma från pensionärers land
Så glada, så glada vi vandra hand i hand
Med käpp och rullator och stödstrumpor på sned
Vi titta in i Kville när vi på vägen sakta gled

Tre gubbar, tre gubbar från nittonhundra tal
Har kommit, har kommit till denna festlokal
Att smaka på gröten som kokats i ett dygn
Att missa denna måltid, det vore allt bra synd.

Ej bruna, ej bruna men med hattarna på sned
Vi bakat och knådat vår pepparkakedeg
Nån gris har vi inte som vaktar våran spis
Han rymde genom dörren efter en peppargubbes fis.

Vår tomte, vår tomte och bocken flydde bort
Dom ville ut i livet till annan okänd ort
I dessa juletider dom reste må ni tro
Det sägs med många munnar
Dom gått med i PRO.

Vi går nu, vi går nu från pensionärers land
Så glada, så glada vi vandra hand i hand
Med käpp och rullator och stödstrumpor på sned
Vi titta in i Kville när vi på vägen sakta gled