20200213 Leif Karlssons kåseri, årsmötet

  • Leif har koll på lotteriet

Leif Karlssons kåseri 20200213, årsmötet

Ny månad, nya möjligheter.Vi är redan långt inne i februari månad. Ljuset börjar att återvända. Mörka, regniga dagar har vi fortfarande men ibland skymtar solen fram och livar upp våra sinnen. I förra veckan hade vi möjlighet att se snön för första gången i år, men den var kort den stunden.

Årsmötet är avklarat, inga sensationella frågor dryftades. Styrelse fick ansvarfrihet och kan pusta ut och ta nya tag inför vårtermin.

I dag firar vi med tårta för att SPF Kville har över 400 medlemmar, en imponerande siffra och att så många möter upp på varje månadsmöte är ju helt fantastiskt. Om några år räcker inte bygdegården till. Vad gör vi då? Enda stora lokalen i närheten är ju kyrkan.

Vi alla här har ju varit med när det inte fanns TV. Dagens unga kan inte förstå hur man kunde klara sej utan den. Men det gick bra. Själv minns jag när min mamma hade varit nere på Bräcke och handlat och Wilma som tillsammans med Rune drev affären hade bjudit upp mamma på kaffe i bostaden ovanför. Det första jag frågade när hon kom hem och berättade detta var. "Hur såg TV.n ut?" Jag minns att hon sa att den stod i ett skåp så den gick inte att se. I dag är de hushållen som inte har TV lätträknade.

När vi slår på TV-apparaten i dag förväntar vi oss bild med detsamma fast ibland kan det stå att mjukvaran uppgraderas. Då får man vänta en stund på att alla färgade fyrkanter skall försvinna, men sedan är bilden klar och fin. Så var det minsann inte på sextiotalet för dom som hade Uddevalla antenn. Vissa kvällar gick det inte att se något. Det flimrade och sprakade och ibland kunde utländska stationer bli synliga. Ju vackrare väder det var, ju sämre bild sommartid. Spännande avsnitt med bröderna Cartwrights försvann i ett flimmer av streck och brus. Sent på kvällen kunde bilden bli bättre så att personer kunde skönjas bakom myrornas krig. Men man satt troget kvar och hoppades att bilden skulle bli bättre. Dom som hade Bäckeforssändare hade mycket bättre bildkvalitet.

I början fanns det bara en kanal, men så kom tv 2 och då diktade Per Gessle "Att man skulle sätta på, flickorna på TV2", vad han nu menade med det? Idag finns det hur många kanaler som helst och ändå finns det inget att se på. Det är ett klickande kvällarna igenom. Fjärrkontrollen tar mera ström än TV-apparaten. Knappen för kanalbyte är helt utsliten gentemot dom andra knapparna. Och för att inte tala om all reklam. Det blir flera timmars reklam på en kväll. Den mesta reklamen körs kväll efter kväll månad efter månad. År ut och år in.

Jag trodde att mina tänder var rena men min tandläkare sa att det finns plack emellan dem och så ska man byta tandborste från en med rakt huvud till ett runt huvud och jag som inte visste att Oral B hade ett eget tandkräm, eller? Jag visste inte att ett täcke kunde betyda så mycket. Och alla dessa nätkasinon. På några spelar man kungligt och på några spelar man i lugn och ro och på andra skall man ha lite "na, nå nå" i vardagen och vinsterna delas ut på minuten, men förlusterna talas det aldrig om hur snabbt dom delas ut.

Så finns det dom programmen som gör reklam för innehållet i programmet för programmet typ Frusna vägar och Vägens hjältar. Dessa hjältar kör och kör men kommer aldrig fram till olyckan.

Å så har ju melodifestivalen börjat igen. I år har dom tre programledare som utropar "Nu kör vi!" Det är inte förutan att man är rädd varje gång att ingen skall vinna för att alla bidrag riskerar att hamna på åttonde plats.

Men visst finns det mycket bra tv också. Till exempel På spåret. Fråga doktorn, nyheterna, och det programmet där vi alla har deltagit i nu i kväll när vi hämtade tårtan, nämligen Antikrundan.
Det går dåligt med parkeringshus eller fler parkeringsplatser vid Kville bygdegård, det blir en extra utelampa i stället. Det blir fortsatt svårt att parkera för dom som kommer sent så det blir att va ute i god tid, men alla kan ju inte komma först.

Vi gläder oss åt att den långa höst vi har haft så småningom kommer att bytas mot en ljus vår och att Lillemor återigen har dukat upp ett dignande vinstbord. God vinstlycka till alla.