Grötfest mm

Här följer referat från Seniordansen, Adventskaffet samt Grötfesten 2017

  • Avslutning på seniordansen
  • Advetskaffet, Margareta i Bônn spelar på ett dammsugarmunstycke
  • Kville Singers underhöll på grötfesten
  • Avslutning på seniordansen
  • Advetskaffet, Margareta i Bônn spelar på ett dammsugarmunstycke
  • Kville Singers underhöll på grötfesten

SPF SENIORERNA Kvillebygden

Festligt inför terminsslutet

Några av de evenemang som förekommit hos Kvillebygdens SPF-förening inför terminsslutet har varit avslutning av Seniordansen, adventskaffe och grötfest.

För tionde gången kunde Seniordansens ledare, Anita Hakeröd och Anki Danielsson, hälsa sina dansare välkomna till ett terminsslut. Vi dansade en timme och satte oss sedan vid fikaborden, där våra två ledare bullat upp med goda smörgåsar och läckra tårtor.
Ett improviserat litet Lussefölje tågade in, och vi sjöng några sånger, specialskrivna för tillfället, om och tillsammans med Anita och Anki. Två "blomsterflickor" fanns också med i följet, och de överlämnade var sin blomstergrupp till våra duktiga och uppskattade ledare.

Varje år brukar föreningen bjuda sina medlemmar 80+ med respektive på adventskaffe.
Värdarna, Ulla Jansson, Britt-Marie och Jan Johansson och Birgitta och John Erik Erlandsson, kunde hälsa många förväntansfulla gäster välkomna till matiga smörgåsar, julbakelser och musikunderhållning. För det musikaliska stod Margareta i Bônn som i ord och ton berättade om Evert Taube och hans liv. Hennes program var medryckande och intressant, och vi fick höra ett knippe av hans visor, alltifrån den lugna, vackra "Kosterflickornas visa" till "Inbjudan till Bohuslän", där Margareta verkligen gjorde full rättvisa åt Taubes poetiska ord. Hon kunde inte bara sjunga och spela gitarr, utan efter Taube-programmet fick vi också höra prov på spel på dammsugarrör. Till sist fick vi tillsammans med Margareta sjunga en del äldre svenska julvisor, visor av bland andra Alice Tegnér.

Föreningens grötfest fick sätta punkt för terminens verksamhet. Vår ordförande, Ingemar Bergdahl, bjöd de omkring 140 gästerna på glögg, och sedan var det dags att bänka sig och vänta på kvällens Luciafölje. Elever från Hamburgsundsskolans årskurser 3 - 5 bjöd på ett fint Lussetåg och på vacker sång. Vi fick höra några av de traditionella svenska sångerna och även lite nyare melodier, någon på engelska.
Sedan var det dags för föreningens egen kör, Kville Singers, att fortsätta underhållningen.
Först på programmet stod en gammal fransk julvisa, "Kungarnas marsch", och där fick publiken se de tre vise männen tåga fram med sina gåvor, guld, rökelse och myrra. Det var Ebbe Melin, Jan Johansson och Morgan Kristensson som hade skrudat sig i kungakronor och mantlar. Kören ackompanjerades av de tre spelmännen Sven Alfredsson, Jan-Erik Hakeröd och Hasse Hakeröd, och visorna och en del fakta om dem presenterades av Christel Kempton. I det omväxlande programmet fanns bland annat Carola Häggkvists vackra sång "Himlen i min famn" som sjöngs av Stina Hakeröd, och Viktor Rydbergs dikt "Tomten" som lästes med känsla och inlevelse av Morgan Kristensson. Jan-Erik Hakeröd lät publiken vara med om ett uruppförande, då han i sång och spel framförde en egen nyskriven julvisa, en julsång med glimten i ögat. Till sist skickade kören en julhälsning på spanska till åhörarna med "Feliz Navidad".
Efter Lussefölje och körsång var det dags för gröt, skinksmörgås och pepparkaka. Till den goda gröten hade grötkokerskorna Ulla-Britt Danielsson och Gunnel Sörkvist fått ta till den stora sleven och grytan. 7 kg ris och 45 liter mjölk hade det gått åt.
Till det lotteri som avslutade kvällen hade mötesdeltagarna själva skänkt vinsterna, de flesta i form av bakverk av olika slag. De lyckliga vinnarna hade verkligen inte lätt att välja bland allt som frestade på vinstbordet.
Text: Christel Kempton