20200312 Leif Karlsson kåseri, Sjöräddningen

  • Gertrud och Bo Lundström presenterade Sjöräddningen i Fjällbacka

Leif Karlssons kåseri 20200312, Sjöräddningen, Coronaviruset

Ny månad, nya möjligheter. Att tala om vårmånad känns lite konstigt i år eftersom vi inte har haft någon vinter utan en lång, våt höst. Men nu är vi i mars månad och våren är här metreologiskt sett. Ynka små blåsippor kan skönjas under våta lövhögar, talgoxen sjunger och koltrastarna har börjat höras dom med. Att korpens kraxande också hör våren till är det inte så många som tänker på. Sjöar och vattendrag är fyllda till bredden och på många höstsådda åkrar är stora fläckar kala efter allt regnande.
Körledaren Sven Alfredsson har i höst och vinter kunnat gotta sej åt att ha en riktig strandtomt på sin fastighet.

Äntligen eller kanske skönt att det är över. Jag tänker på melodifestivalen. Att det utav över 2000 bidrag som skickats in blev det dessa tolv som tävlade i finalen. Själv satt jag och halvsov och försökte hålla mej vaken för att höra låtarna men det var inte enkelt. Ock att sedan få höra i interjuver vilka fantastiska låtar det var. Är jag så helt bombad när det gäller musik eller är det "de närmast sörjande" som uppskattar festival-låtarna.

Förra månadens årsmöte var ju helt fantastiskt. 150 medlemmar hade mött upp. I vanliga fall på årsmöten kommer i stort sett bara styrelsen. Det är SPF i Kville och Svenneby-Bottna Hemträdgårdsförening som har runt hälften av sina medlemmar som kommer på sina årsmöten.

Varje dag i media kan man höra om det fruktade Coronaviruset. Hela Italien är i karantän för att inte tala om hur många i Kina som sitter i karantän. Går det att hejda eller kommer vi i vår lilla vrå av världen också att drabbas. Visst är det bra med rörlighet, att resa och se världen men det för också med sej stora risker som vi inte tänker på. Det kan stunda kärva tider för Resemakar´n om ingen SPF:are vågar att köpa biljetter till nya bussresor. Kanske blir det så illa att kommande månadsmöten och sammankomster måste ställas in på grund av smittrisken. Men inget ont som inte har något gott med sej. Den här Corona farsoten som härjar runt om i världen har för med sej att Moder Jord mår bättre. Mindre utsläpp, luften blir renare. Koldioxiden minskar, bra för miljön.

Var det någon som såg på aktuellt i förra veckan om Internet, Den stora miljöboven, om hur mycket energi det går åt till allt vårt surfande. Om knappt 10 år räcker inte strömmen till när alla människor skall vara uppkopplade. Idag slukar Internet lika mycket energi som flygplanen runt om i världen. Har många gånger funderat över alla som vill rädda världen genom att äta bönor och grönsaker men står där i affären och ringer hem hela tiden och undrar vad som är slut i kylskåpet och på hemvägen håller telefonen klistrad vid ögonen. Kött är ju nästan farligt att äta för miljöns skull. Vad gör vi med alla växtätande djur på Afrikas savanner. Skall dessa tas bort för att minska metangaserna till atmosfären. Öppna landskap vill ju alla ha så det blir till att köra gräsklippare i stället för kor som går och betar.

I kväll har vi hört om vad sjöräddningen uträttar för alla båtfolk. Jag tänkte berätta om när svenska flottan höll på att få begära hjälp från sjöräddningen ...