Ostprovning

SPF SENIORERNA Kvillebygden
Ett smakfullt månadsmöte i Kvillebygdens SPF-förening

Det handlade om ostprovning, när SPF Kvillebygden höll sitt månadsmöte i november. Programmet med Daniel Lindström från Greby Mejeri visade sig vara populärt. Av alla intresserade medlemmar hade arrangörerna lyckats bereda plats till bortåt 140 stycken i Kville Bygdegård.
Daniel, som visade sig vara en engagerad och underhållande talare, berättade för oss om sitt företag, Greby Mejeri strax norr om Grebbestad, "Det lilla mejeriet med det stora sortimentet".
Den matintresserade Daniel hade haft en vision om att syssla med ekologisk och närproducerad mat utan tillsatser. Och efter det att han och hans fru gått kurser, och en lokal på gården hade byggts om och blivit godkänd av Livsmedelsverket, kunde paret öppna sitt mejeri och sin gårdsbutik för 2,5 år sedan.
I ord och bild fick vi ta del av hur osttillverkningen går till, och vi fick höra om de produkter som finns i parets butik, yoghurt, grädde, ost, glass och en hel del annat gott.
Vi fick veta, att det hela tiden har varit samma gård i närheten av mejeriet som levererar mjölken. Vi fick även reda på, att ostar regelbundet ska tvättas och vändas, och att mycket av smaken beror på hur lång tid man lagrar osten. Daniel berättade också om att den vassle och skummjölk, som blir över vid ystningen, ges till gårdens Linderödssvin, som gärna sätter i sig av det här proteintillskottet.
Föreningens ordförande, Ingemar Bergdahl, tackade Daniel för hans intressanta presentation av sitt företag genom att överlämna ett växtarrangemang, "Höstkänsla". Och sedan var det dags för kvällens praktiska övningar, nämligen att stifta bekantskap med en del av mejeriets sortiment. Föreningens styrelse med duktiga och raska medhjälpare lade sista handen vid de tallrikar som skulle delas ut till var och en av oss besökare. På varje tallrik fanns 5 sorters ostar, 2 mjuka och 3 hårda, kex, vindruvor, päronklyftor och björnbärsmarmelad, smaksatt med bergamott (en citrusfrukt). På borden sattes också fram mörkt bröd, honung, valnötter och flaskor med alkoholfritt vitt vin, och så kunde vi då under Daniels ledning få smaka på läckerheterna.
Under kvällen konsumerades det bland annat cirka 15 kg ost, 44 flaskor alkoholfritt vin och 7 kg päron.
Efter att sedan ha fått en hembakad kaka, "Kärleksmums", till fikat var vi både mätta och mycket belåtna över kvällens förplägnad.
Gunnel Fritzson, ordförande i SPF SENIORERNA Bohusdistriktet, tackade föreningens styrelse och alla medverkande för ett trevligt och gott månadsmöte, och hon talade om den positiva och goda anda som råder i Kvillebygdens SPF-förening, något som vi alla väl kan hålla med om.
Vår ordförande, Ingemar, nämnde tidigare under kvällen, att föreningen nu har 382 medlemmar, och han utlovade tårtkalas vid uppnådda 400 medlemmar, alltså ytterligare något att se fram emot.

Text: Christel Kempton