Jorden runt på 80 minuter

  • Eva Bergqvist sjöng om hur skönt Paris är om våren

SPF SENIORERNA Kvillebygden
Jorden runt på knappt en timma

Ingemar Bergdahl, ordförande i Kvillebygdens SPF-förening, kunde hälsa 140 personer välkomna till föreningens månadsmöte i november. På scenen i Kville Bygdegård väntade omkring 15 stycken medverkande på att få underhålla oss åhörare. Det var Scensällskapet i Tanum som skulle bjuda på en förkortad version av sin föreställning "Jorden runt på 80 minuter". Av sällskapets ordförande och konferencier, Reine Olson, fick vi veta, att det skulle bli något färre klädbyten och sceneffekter, och att alla länder från den ordinarie föreställningen inte skulle hinnas med på denna kortare musikaliska resa. Trots detta visade det sig, att vi skulle få en både angenäm och roande tripp jorden runt.

Resan började "vid jordens medelpunkt" - alltså i Grebbestad - med Evert Taubes "Solig morgon". De två solisterna och tillika aktörerna i denna visa avslutade till publikens förtjusning sitt nummer med ljudligt kindpussande.
Vi gjorde en avstickare till Uppsala och träffade där på två skönsjungande herrar, Gunnar Wennerbergs Glunten och Magistern, som gestaltades av Herder Andersson och Reine Olson.

Därefter bar det av ner till Danmark, där vi i publiken gärna sjöng med i den välkända visan om bondemannen som skulle ut efter öl. Tre glada sailors tog oss sedan med på en sväng ut på "Gamla Nordsjön", och här fick föreställningens skickliga pianist, Göran de Frumerie, passande nog sällskap av ett munspel.
Nästa anhalt på resan var Paris och dess takåsar, ett Paris där kärleken blomstrar, speciellt om våren. Mera romantik blev det sedan på ett café i Wien, där en operettmelodi av Ralph Benatzky hade fått en ny text, en text i tiden. Här använde sig en förälskad man av både smartphone, "padda" och chatt för att komma i kontakt med den vackra kvinna han sett vid ett cafébord i närheten.

Vi lämnade Europa och gav oss av till Panama, där Evert Taubes Pepita dansade och sjöng om sina erfarenheter av kärlek i olika former. Vi reste sedan över till USA, och i "Oklahoma" träffade vi en glad cowboy som beskrev sin tillvaro för oss i "Oh, en sån underbar morgon". Den skjutglada och skickliga Annie Oakley från "Annie Get Your Gun" beskrev svårigheten i att fånga en karl med gevär, och besöket i USA avslutades med en jazzlåt, "Ain´t Misbehavin´".

Nästa resmål låg långt borta. I Australien fick vi i "Waltzing Matilda" möta en tillfällighetsarbetare, en fårklippare, som vandrade runt med sin packning, sin "Matilda", på ryggen. Indien var nästa land att få ett besök, och där dök Povel Ramels självplågare med det tungvrickande namnet Ittma Hohah Om batn Baba upp. Han och hans följe av slöjviftande damer möttes av jubel, när de i falsett beskrev alla de sätt han hade att plåga sig själv på.

På hemvägen fick vi uppleva en "Natt i Moskva", och innan Scensällskapet avslutade sin resa jorden runt lät de gröna små utomjordingar komma med en betraktelse över hur vi människor bär oss åt mot varandra och mot vår jord.
Efter denna gemytliga stund med agerande och sångglädje hos både solister och kör avslutades månadsmötet med sedvanligt gott fika, trevlig samvaro och lotteri.

Text: Christel Kempton
Bild: Håkan Vikstål