20200109 Leif Karlssons kåseri

  • Leif Karlsson kåserade och kvällens underhållare Kenneth Holmström poserade.

Leif Karlssons kåseri 20200109, månadsmötet i januari

Ja då var alla helger klara. All julmat är uppäten, granen har barrat färdigt och ligger som ett skelett bakom huset, julklappspappren har levererats till sopstationen och de sista julljusen är uppbrända. Tiden bara hastar iväg och om knappt ett halvår är det midsommar. Julhelgen som just passerat är nog den mörkaste och tristaste jul, vädermässigt som vi kan komma ihåg. Men när det bara regnar och regnar kan man ju trösta sej med att vi har det bra som inte bor i Australien. Dom hade säkert önskat sej lite av vår nederbörd. Under 2019 kom det runt 1400 mm med regn, nästan dubbelt upp mot året innan. Men visst hade väl de flesta av oss önskat sej lite snö och rimfrost under julhelgen och några solglimtar är aldrig fel Fortfarande är det mörkt på eftermiddagen, så en liten undran, har vintersolståndet flyttat på sej? Har jorden kommit ur kurs?

Däremot var det en bra arbetarhelg med många lediga dagar. Tomtefar har haft ett bekymmer med att ta sej fram med sina renar och släde på våta och leriga gräsmattor och vägar, och när han besökte julmarknaden här i Kville åkte han på parkeringsböter. När han skulle besöka bygdegården var det så mycket bilar här att han inte kom fram så han ställde ekipaget nere på stora vägen och oturligt nog kom en polisbil just då och fick se att tomtefar hade parkerat på huvudled vilket man inte får göra så det blev en parkeringsbot och en tillsägelse att Rudolf skulle stå längst bak med sin röda mule och varna andra trafikkanter.

Varje nyår kommer det lista med nya ord. För 2019 tror jag att det var 35 ord som var nya. Ett av dom bättre orden som kom att användas under fjolåret var aspludd. Det var när aspen släppte sina hanhängen, som det kom som snöflingor nedseglade på marken och la sej i små drivor. Detta skedde i maj månad. I år var det ovanligt mycket aspludd. För några år sedan var det lite att skryta när man skulle ut och flyga, idag är det tvärtom, idag heter det att smygflyga, att inte vilja berätta om semesterresan till Kanarieöarna. Nej i dag skall man tågskryta i stället. "Jag tog tåget till Uddevalla", kan man stolt säga.

Vem kunde tro att för bara ett tjugotal år sedan när man nämnde ordet mobil var det en sak som roterade i ett snöre i taket och idag är det vår käraste ägodel. Den tar över allt och alla. Den yngre generationen är helt beroende av sin mobil och även en del pensionärer har svårt att hålla sej från att inte kolla var femte minut om någon har ringt.

På alla bussar, tåg och väntsalar sitter folk knäpptysta och bara stirrar i sina mobiler. Sverige har blivit ett väldigt tyst land, de flesta samtal sker via SMS och tjatt. Och i mataffären vandrat det runt med mobilen i handen och samtalar med den som är hemma vad som saknas. Kan du kolla hur mycket mjölk som är kvar? Räcker osten? Och vaktmästaren i kyrkan har ett stadigt grepp om sin mobil så att han ser att världen utanför kyrkan fungerar när gudstjänsten är över. Och numera behöver man inte gå till varken doktor eller veterinär, det är bara att ringa på sin mobil så får man reda på vad som fattas och recept blir utskrivna direkt. Även psykiska åkommor kan botas via mobilen trots att det kanske är mobilen som har orsakat dem. Och tänk på våra mynt och sedlar. Snart får man väl besöka museum för att hitta några. För på bankerna finns det inga kvar. Heder åt Björn Eriksson som kämpar för mynt och sedlar skall finnas kvar. All handel i dag skall ske via kort och swish. Det blir inte lätt för barn i framtiden att lära sej räkna när mynten är borta. Kanske det är dags att ta fram kulramen igen

I dag börjar en ny termin i SPF skolan. Både nya och gamla SPF are är välkomna att pröva olika kurser och som vanligt avslutas vårterminen med räkfest. Alla kursledare har övat flitigt på sina uppgifter under helgerna för att vara på alerten när eleverna kommer. Det är bara kursledaren i "vilda blommor" som har haft svårt att hitta några att öva sej på. Vi ser med tillförsikt fram mot att använda det nya året 2020 till något positivt och tror att det blir det bästa år som vi har upplevt hittills.