Vättern runt
SPF SENIORERNA Kvillebygden
"Vättern runt" - en resa med många upplevelser
Vårterminens resa på temat "Läs och res" gick denna gång runt Vättern. Reseledarna, Eva Persson, Inga-Lill Sörgard och Håkan Vikstål, hade i förväg gett deltagarna material att studera, och förväntningarna inför avfärden var stora. Resans första dag innehöll tre kyrkobesök. Det första var i Varnhems ståtliga klosterkyrka, där bland andra Birger Jarl ligger begravd. En mindre traditionell kyrka finns på andra våningen i Karlsborgs fästning, och där beundrade vi den stora ljuskronan i taket, gjord av 276 stycken bajonetter. Efter lunch vid Vätterns strand i den lilla idylliska staden Hjo besöktes Habo kyrka, "Träkatedralen", som invändigt är helt täckt av målningar. Från Stadsparken i Jönköping kunde vi sedan njuta av en vacker vy över staden, innan Buss-Erik körde oss 43 resenärer till det hotell, där vi skulle bo två nätter.
Slottsruinen Brahehus vid Vätterns östra strand låg på resans andra dag insvept i morgondis. Men när vi efter en färjetur från Gränna kom fram till Visingsö, hade solen brutit igenom. Åkturen med häst och vagn, remmalag, blev en upplevelse i försommargrönskan. Väl tillbaka i Gränna kunde vi få se tillverkning av polkagrisar, och det var åtskilliga påsar och strutar med karameller som inhandlades hos någon av stadens alla polkagrisförsäljare. Före färden tillbaka till hotellet blev det ett besök på Husqvarna museum, där många igenkännande utrop hördes bland vapen, spisar, symaskiner, cyklar, mopeder, motorcyklar, motorsågar och mycket annat.
Det första målet på resans tredje dag var Ellen Keys hus Strand. Det var runt 1911 som författarinnan och pedagogen lät bygga sitt vackra hem vid Vättern på Ombergs södra udde. Ända tillbaka till 800-talet kom vi vid Rökstenen, en av Sveriges mest kända och svårtydda runstenar, som med sina 760 tecken anses ha världens längsta runinskrift. Mera historia, nu från Den Heliga Birgittas 1300-tal, fick vi ta del av i Klostermuseet i den lilla, traditionsrika staden Vadstena, där vi också fick tillfälle att ströva runt en stund i det vackra vädret. Ytterligare ett museibesök väntade, denna gång i Motala, där vi fick höra om radiohistoria på Sveriges Rundradiomuseum. Också här blev det en del igenkännande leenden bland gamla radioapparater och grammofoner. Medevi Brunn var kvällens resmål, och där inkvarterades vi i de anrika, äldre byggnaderna för resans sista övernattning.
Vår fjärde och sista resdag inleddes med ett besök på Stjernsunds slott, ett slott som under en del år på 1800-talet var i kunglig ägo. Prins Gustaf, "Sångarprinsen", lär ha komponerat vårsången "Glad såsom fågeln" här. De många praktfulla rummen stod orörda, som om husets invånare bara lämnat dem för en kort promenad. Väl tillbaka i Karlsborg hade vi nu rest Vättern runt, och vi hade bara två besök kvar på vår hemresa, Forsviks bruk med sitt industrihistoriska museum och en stunds sightseeing i Lidköping.
Innan Buss-Erik släppte av sina nöjda resenärer i Dingle, Sjöröd, Kville och Hamburgsund, hade vi konstaterat, att vi än en gång fått vara med om en mycket välplanerad och givande resa i vackert väder och med god mat och trevligt ressällskap.
Text: Christel Kempton