Grötfesten

  • Gröten serveras

SPF SENIORERNA Kvillebygden
Grötfest i Kville Bygdegård
Den stora grytan i Kalkåslidens kök behövdes, när Ulla-Britt Danielsson och Lillemor Blad skulle förse alla gäster med gröt, då Kvillebygdens SPF-förening hade sin avslutningsfest för terminen. 6 kg ris, 50 l mjölk och 250 g smör gick åt till gröten, som damerna kokade i äldreboendets kök, medan vi andra festdeltagare bänkade oss framför scenen i den närbelägna bygdegården.
Kvällens program inleddes med ett stämningsfullt Lussetåg, där vi förutom flera Lucior fick se en del andra "julfigurer" som till exempel några stora, spännande julklappar - på två ben. De duktiga eleverna från Hamburgsundsskolan bjöd, tillsammans med sina ledare, oss på både traditionella och nyare julsånger, på såväl svenska som engelska. När följet hade tågat ut, fick publiken lyssna på ännu en stunds julmelodier, den här gången framförda av föreningens kör, Kville Singers, med de tre spelmännen Sven Alfredsson, Janne Hakeröd och Hasse Hakeröd. Det omväxlande programmet innehöll körsång, allsång, solosång och diktläsning. Solister var Stina Hakeröd och Jan Johansson, och Morgan Kristensson deklamerade Viktor Rydbergs välkända dikt "Tomten", med början "Midvinternattens köld är hård ...". Janne Hakeröd sjöng och spelade en egen smått finurlig tomtelåt, och kören avslutade sitt program med att önska God Jul på spanska i sången "Feliz Navidad".
Kören fick hjälp av publiken i den gamla, taktfasta grötvisan "Ja, rätt no kommer gröden in, mä socker å kannel å pebbare på ...", och till de tonerna drogs gröt, socker, kanel och smör in på rullvagnar. Skinksmörgåsar och mjölk serverades till. Drygt 160 personer deltog i festen, och föreningens styrelse med hjälpredor satte kvickt och lätt fram extrabord, så att alla skulle få sittplats.
När vi ätit oss mätta på gröt, serverades det kaffe och pepparkakor, och kvällen avslutades med lotterier. Vinsterna kom till stor del från föreningsmedlemmarna själva. Många glada vinnare kunde gå hem med hembakat, och allra gladast var nog den dam som vann en fin så kallad hö-stol, skänkt av Kurt Karlsson.
Text: Christel Kempton