Lotta Rossövik

  • Halvdraget underhöll

SPF SENIORERNA Kvillebygden
Sommarutflykt till viskonsert på Orust för Kvillebygdens SPF:are
Höstterminen i Kvillebygdens SPF-förening tjuvstartade med en bussutflykt till Orust. Upprinnelsen var att Lotta Rossövik tidigare i år gästade föreningen med sina visor och då gjorde succé. Hon nämnde, att det skulle arrangeras en viskonsert i hennes trädgård i augusti, och efter medlemmarnas önskemål bokade föreningens researrangörer, Eivor och Morgan Kristensson, en resa till Lottas visafton på Orust. Drygt 50 personer ville följa med på bussresan, och alla fick uppmaningen: "Tag med en hopfällbar stol, matsäck och eventuellt regnkläder". Några regnkläder behövdes inte denna gång, utan man fick i stället användning för solglasögon, kepsar och solhattar. De hopfällbara stolarna, som stuvats i bussens bagageutrymme, kom väl till pass. Kvilleresenärerna var framme i god tid och kunde slå sig ner i lugn och ro och betrakta den ström av människor av alla slag som kom vandrande med var sin stol. Matsäcken smakade bra i eftermiddagssolen på Rossö i väntan på att föreställningen skulle börja.
"Hagabröderna", som består av fyra herrar, tre på dragspel och en på olika munspel, agerade förband och inledde viskonserten med medryckande toner. Sedan intog Lotta Rossövik scenen tillsammans med musikanter och ett par andra sångare, Axel Falk och Gåke Gunnarsson. De tre trubadurerna varvade visor med anekdoter och gemytligt mellansnack, och publiken var hela tiden med på noterna. Fyra representanter för en yngre generation, av Lotta kallad "pojkane", framträdde emellanåt. Då fick publiken höra toner på durspel, ett instrument som inte är helt enkelt att traktera, eftersom man där har två toner på samma knapp. Vilken ton det blir, beror på om man drar ut eller pressar samman bälgen.
I bortåt fyra timmar blev publiken underhållen med visor till gitarr, med dragspelslåtar, med spelglädje och med gott humör. Kvällssolen lyste över den lummiga grönskan, när Evert Taubes "Inbjudan till Bohuslän" passande nog avslutade visaftonen. Men åhörarna fick höra ännu ett nummer, ett extranummer, då man framförde på begäran "Orusts nationalsång", det vill säga "Kaffegök i Johan Karlsas kök".
Till sist bjöd Lotta och hela hennes gäng på utgångsmusik från scenen, medan en belåten och uppskattande publik tågade bort till väntande bilar och bussar.

Text: Christel Kempton