Leif Karlssons kåseri 20191010

  • Leif i disken

Leif Karlssons kåseri, 20191010

Hösten har kopplat sitt grepp över bygden. Bladen faller från träden och blir till stora hopar i trädgården. Krattor och lövsugar jobbar som aldrig förr. Alla löv måste ju bort så att inte grannen klagar på att det ser skräpigt ut. Att maten för maskarna försvinner är det ju inte någon som tänker på.

Höstens modevisning i bygdegården blev succé, som man säger. Mannekängerna hade full speed över golvet och i brådskan tappades det både halsdukar och örhängen. När visningen var över och alla modefotografer hade fått sina bilder som dom mejlade till sina redaktioner var det dags att handla och det gjordes det. Publiken formligen stormade mot de upphängda klädesplaggen. Man slet och drog för att hitta just sin storlek. Köket hade fullt upp med att servera hembakta bullar från ICA och servera kaffe. Detta uppskattades mycket.

En liten undran när det gäller mode. På herrkavajer finns det oftast två knappar och i nästan 97 % knäpps den översta knappen vilket får till följd att det ser ut som kavajbäraren är i sjunde månaden. Om man i stället knäpper den nedersta knappen döljs magen och enligt mitt tycke ser det mycket bättre ut.

I våras hade vi besök utav biskopen i Göteborgs stift som var här på visitation och nu har det ryktats att ärkebiskopen är på väg. Detta har aldrig förr hänt och är en extremt ovanlig situation. Det skall ha kommit till ledning för svenska kyrkan att det i Fjällbacka församlingshem bedrivs spelverksamhet. Under ett antal veckor har det förekommit kortspel i kyrkans lokal och även har det hittats burkar med texten Red Bull i papperskorgar. Drycken har använts för att hålla minnet klart under spelandet. Verksamheten har bedrivits på kvällarna med neddragna rullgardiner och parkeringen runt kyrkan har använts av dessa spelare.

Ett annat rykte som jag snappat upp är det var en fadäs på seniordansen härom veckan.
Det skall ha börjat så här att någon av dansledarna hade klagat hos ledningen för bygdegården att golvet var tungt att dansa på, det var för dåligt drag under galoscherna. Jovisst det skulle fixas med hjälp av stearin och sådant fanns att köpa på burk. Hur det var glömdes detta bort till kvällen innan dansen, då kom "den som hade hand öm et" ihåg vad han lovat. Han skyndade ner i källaren och fick tag i en burk som han i skumrasket läste stearin på men i själva verket stod det Stingorin. Stingorin används för att laga läckande varmvattenledningar

Nåväl, burkens innehåll borstades ut på dansgolvet på sena kvällen och allt vekade frid och fröjd.

Nästa dag kom de danssugna paren till bygdegården och fick fart på sulorna. Efter ett tag började dansen att avstanna, stegen blev släpigare och till sist satt skorna fast i golvet. När värmen i golvet steg började Stingorin att verka och täta mellan sko och golv. Tur att det fanns panelhöns som nu fick lägga ut tidningar som de dansande kunde gå på för att rädda sej ut mot köksavdelningen. Några trampade fel och missade att gå på tidningarna och fick ta av sej sockarna för att komma loss, värre var det för dom som använde strumpbyxor, men det blev en del glada skratt mitt i kaoset.

Som tur var det lätt att rensa golvet, det fanns ett borttagningsmedel mot Stingorin. som gjorde att det släppte mot en yta och det var golvet. Skorna däremot fick mekaniskt rengöras. Tipparna i Tanum och Sotenäs har noterat att det har inkommit mer skor än vanligt de senaste veckorna.

Nu är golvet i ny skick och seniorungdomarna kan återigen svänga sina lurviga i dansens virvlar.
Byggandet av parkeringshus vid bygdegården har ännu inte kommit igång. Senaste budet är att i stället för att bygga kan det kanske vara bättre att inhandla elcyklar som lånas ut till SPF:s medlemmar så att dom slipper att ta bilen till månadsmötet. I de stora städerna ligger ju dessa cyklar i högar och skräpar så de går kanske att köpa in för en billig penning. Enda nackdelen är dom saknar belysning så alla möten måste hållas på dagtid.

I kommande lotterier kommer det utlottas mössor vantar som kan vara bra att ikläda sej när man färdas på elcykel till Kville. En av höstens kurser är särskilt lämpade för detta ändamål och det är inte datakursen. Några har undrat om det finns tillräckligt långa sladdar till cyklarna men dessa går ju på batteri, som tur är.