Gökottan

Här följer ett referat från Gökottan vid Hornbore

  • Gökottan 2017

Kville Hembygdsförening, Kville Pastorat och SPF Kvillebygden

Gökotta vid Hornbore i strålande försommarväder

Bättre väder kunde man inte önska sig, när ett 40-tal morgontidiga besökare hade samlats till gökotta på Kristi Himmelfärdsdagen vid Hornbore strax söder om Hamburgsund.
Det var ett gemensamt arrangemang av tre organisationer, Kville Hembygds- och Fornminnesförening, Kville Pastorat och SPF SENIORERNA Kvillebygden.
Frågor till en tipspromenad var uppsatta runt om den öppna platsen nedanför berget, där det en gång i tiden låg en borg, Hornborg, senare Karlsborg. De flesta besökare vid gökottan valde att betala en liten avgift för att få delta i tipsrundan, som Ulla Tisell, Gunnel Christiansson samt Britt-Marie och Jan Johansson höll i.

När alla sen hade hittat en sittplats i gröngräset eller på någon solvarm sten, hälsade Lennart Dorthé, ordförande i Kville Hembygdsförening, välkommen. Så följde en stunds allsång, då spelmännen Sven Alfredsson och Hasse Hakeröd ackompanjerade på synt och gitarr, och medlemmar från SPF-kören Kville Singers fick med sig övriga besökare i några melodier.

Efter det var det dags för Martin Wihlborg från Svenska kyrkan att hålla andakt. Stunden inramades av "Den blomstertid nu kommer" och "En vänlig grönskas rika dräkt". Vi fick höra om Kristi Himmelfärdsdagen och dess budskap om Jesu närvaro, inte i fysisk bemärkelse utan i gemenskapen människor emellan.

Medan vi sedan njöt av det soliga försommarvädret, den vackra, skira grönskan, blommande buskar, fågelkvitter, gott sällskap och vår matsäck, lästes de rätta svaren från tipspromenaden upp. Vinnaren, Nils Nilsson som hade flest rätt, fick komma fram och hämta sitt pris, och arrangörerna av tipspromenaden berättade, att överskottet i år, liksom föregående år, skickas till Läkare Utan Gränser.
Någon gök som gol hördes inte denna morgon. Kanske satt det trots allt en sådan fågel i något träd och förundrades över de vackra toner och ord som kom från oss firare av gökottan.

Text: Christel Kempton
Bilder: Håkan Vikstål