Lars Landelius

  • Lars Landelius berättade om sitt liv som sjökapten och sjöbärgare på de sju haven

SPF SENIORERNA Kvillebygden
Med Lars Landelius på fartygsbärgning jorden runt

Till årets första månadsmöte i Kvillebygdens SPF-förening hade Lars Landelius inbjudits att berätta om sitt yrkesliv till sjöss. Uppslutningen bland medlemmarna var som vanligt god. Det var omkring 120 personer som hade tagit sig till Kville Bygdegård för att lyssna på Lars. Med glimten i ögat berättade han, att han hade arbetat sig upp här i världen - från sin födelsestad Malmö via Göteborg till Fjällbacka, där han nu bor. Och arbetat sig upp har han också gjort inom yrkeslivet. Han utbildade sig till styrman, läste vidare till sjökapten, han arbetade som lots, som hamnkapten och till sist som bärgningschef. Vi fick i ord och bild följa med till hamnar och hav runt om i världen. Och vi fick höra om fartyg av olika slag och med olika last, allt från kanalbåten Diana, som en gång sjönk och sen bärgades i Trollhättan, till tankers och containerfartyg på världshaven och i hamnar jorden runt.

Genom Lars berättelser fick vi en inblick i hur gigantiskt och spektakulärt ett bärgningsarbete kan vara, och vilken erfarenhet och organisation som krävs för att klara uppgiften. Vi fick bland annat höra om, hur ett passagerarfartyg gick på grund vid Vinga en vinternatt på 1980-talet, och om hur man lyckades evakuera 662 personer på fyra och en halv timme med hjälp av Sjöräddningen, lotsbåtar och fem helikoptrar. Värre gick det vid ett tillfälle i Spanien, då två fartyg lastade med bensen och nafta kolliderade och började brinna, och då 35 man dog. En av de farligaste laster man kan ha, ansåg Lars, är fritt vatten, det vill säga, att ett fartyg som är delvis vattenfyllt är mycket svårt att hålla på rätt köl. Gripsholm, Svenska Amerika Liniens forna båt, senare såld till Grekland, skulle vid ett tillfälle läggas i docka. Både fartyg och docka vattenfylldes, och till det bärgningsarbetet ville grekerna ha in anbud. Det svenska bolagets anbud antogs före ett holländskt, och man lyckades att på precis angiven tid klara av att bärga både skepp och docka.

När det intressanta och spännande föredraget var slut, undrade någon i publiken över, hur någon faktiskt kan ha hunnit med så mycket under ett enda liv. Lars Landelius tackades med varma applåder och en blomsterbukett, och vi gick till kaffeborden för en stunds gemytlig samvaro med bordsgrannarna, med goda smörgåsar, "dammsugare" och ett avslutande lotteri.
Text: Christel Kempton