Sofiero

Vårens resa gick till Sofiero

  • Guidad tur i slottsparken

SPF SENIORERNA Kvillebygden
På utflykt till Sofiero

Vi var drygt 40 stycken SPF:are från Kvillebygden som steg på bussen en tidig morgon för att åka ner till Sofiero, slottet i Helsingborg som kanske är mest känt på grund av den vackra trädgården.
Hemma var det klart och soligt, men ju längre söderut vi kom, desto mera tätnade molnen. Dagens kommande väder blev ett stort samtalsämne. I Halland fick vår chaufför, Ragnar i Lycke, sätta igång vindrutetorkarna, och väl uppe på Hallandsåsen såg vi ett grådisigt Skåne framför oss.
Men väderleksrapporten stämde; det klarnade upp och blev ett idealiskt väder för en vandring i Sofieros vackra och välskötta park.
De över 10 000 rhododendron- och azaleabuskarna var så gott som överblommade. Men vi kunde gå på den nya 57 meter långa hängbron över ravinen med alla buskarna och ana prakten.
Nu kunde vi i stället njuta av en mängd andra växter, rosor av olika slag, den sällsynta blåa bergsvallmon, exotiska träd och många andra rariteter. Förutom parkens alla vackra planteringar fick vi se årets två installationer. "To Bee", med växter som bin tycker om att besöka, ville visa på insekternas betydelse för pollineringen. Och i "Street Art Garden" i orangeriet fick vi se både konst och växtlighet bokstavligen "uppåt väggarna".
Medan vi åt gott på slottets glasveranda, njöt vi av vacker utsikt över Öresund, en bit av Danmark och slottet Kronborg i Helsingör.
Besöket på Sofiero avslutades med en guidad tur. Vår värdinna under rundvandringen berättade med glimten i ögat och på ett mycket personligt och underhållande sätt om de kungafamiljer som hade Sofiero som sitt omtyckta sommarslott, alltifrån prins Oscar (sedermera Oscar II) och hans Sofia till prins Gustaf Adolf (Gustaf VI Adolf) med sin första hustru Margareta och sin andra fru, Louise. Kung Gustaf VI Adolf testamenterade Sofiero till Helsingborgs stad, som öppnade slottet och parken för allmänheten, så att vi alla kan få njuta av det.
Vår dagsutflykt hade varit längre, än vad föreningens vårutflykter brukar vara, men våra duktiga reseledare, Eivor och Morgan Kristensson, gav oss en lika välordnad och trevlig resa som vanligt.
Text: Christel Kempton