Räkfesten

SPF SENIORERNA Kvillebygden
160 SPF-are njöt av 55 kg räkor i Kville Bygdegård vid terminens sista månadsmöte
Liksom tidigare år vankades det räkfest hos Kvillebygdens SPF-are på vårterminens sista månadsmöte. En annan återkommande punkt på programmet är den tipspromenad i bygdegården som man kan inleda kvällen med, om man vill. Före aftonens höjdpunkt, räkorna, fanns även ett par andra ämnen att ta upp. När föreningens ordförande, Claes Toreld, hade hälsat de bortåt 160 festdeltagarna välkomna, följde en stunds information. Man fick bland annat höra om föreningens förestående resor och om sommarens motionsdanser i Rabbalshede.
Så följde kvällens underhållning. Det var föreningens egen kör, Kville Singers, som stod för den tillsammans med två av sina musikanter, Sven Alfredsson på piano och Jan-Erik Hakeröd på dragspel. Publiken fick lyssna till ett dussintal låtar och sjunga med i några av dem. På programmet stod visor av bland andra Evert Taube, Lasse Dahlquist, Carl Anton, Björn Ulveaus och Benny Andersson. Man fick sjunga texten till "När det våras ibland bergen" på några olika melodier, och man fick höra hur det gick till, när det dracks kaffegök i Johan Karlsas kök. Man fick följa med Rosa på bal, man fick dansa på Brännö brygga, och man fick lyssna till en tämligen okänd visa av Björn och Benny, en låt med text av Cornelis Vreeswijk, "En visa om arton svanar". Carl-Antons fina och tänkvärda sång, "Nu går sista visan", fick trots sin titel bli kvällens näst sista låt. En överraskning väntade inför det sista numret, den danska "Århus Tappenstreg". Körens talesperson, Christel Kempton, avslöjade att man nu skulle få ett celebert besök direkt "fra det Kongelige i København". Den välkände dirigenten Hans Christian Wollmar Sørensen Koefoed hade just anlänt till Kville och skulle dirigera kören i kvällens sista nummer. När Hans Christian stegade in, var det nog en och annan som under den gråa peruken kände igen körens dragspelare, nu prydligt klädd i svart bonjour och med medalj om halsen.
När så "gästdirigenten" Hans Christian (alias Jan-Erik Hakeröd) sänkte taktpinnen efter den sista tonen, var det dags för räkorna! 55 kg härligt färska räkor hade hämtats i Grebbestad, och mötesdeltagarna lät sig väl smaka. Den goda måltiden avslutades med "pensionärsbakelser", det vill säga skivor av rulltårta med vispgrädde, denna gång dekorerade med jordgubbar och blåbär. Medlemmarna i styrelsen, som än en gång hade lyckats ordna det så trevligt för så många, tackades med en lång och hjärtlig applåd.
Text: Christel Kempton