Januari 2017

  • Ola Gynäs och ordförande Ingemar Bergdahl
  • Efterföljande kaffe smakar bra
  • Ola Gynäs och ordförande Ingemar Bergdahl
  • Efterföljande kaffe smakar bra

SPF SENIORERNA Kvillebygden

Hissnande flyghistoria i Kville Bygdegård

De omkring 105 SPF-medlemmar, som kommit till årets första månadsmöte i Kville Bygdegård, satt ovanligt tysta under kvällens föredrag. Det var före detta brigadgeneralen Ola Gynäs som trollband sin publik, då han skildrade sin yrkesbana inom flygvapnet. Med mycket humor och stor inlevelse berättade han om sitt liv, från det att han hoppade av gymnasiet för att i stället börja en utbildning på Torslanda flygplats, och tills dess han pensionerades.

Efter tiden på Torslanda sökte Ola sig till flygvapnet, utbildades på legendariska F 5 i Ljungbyhed och hamnade sedan på F 7, Såtenäs. Där flög han först Lansen, ett plan som han betecknade som "trött", åtminstone om man jämför det med den betydligt "piggare" Viggen, som han sedan gick över till.

Vi fick höra en spännande skildring av ett haveri över Västgötaslätten med just Viggen, då Ola klarade livhanken trots ett mycket dramatiskt händelseförlopp. En vingbalk hade brustit, och en av planets vingar hade brutits av.
Ola hade insett, att utbildning kunde vara något roligt, om den var meningsfull, och han studerade vidare i olika omgångar. Han blev så småningom officer och divisionschef på Såtenäs, "Kung på liten täppa under 5 bra år", som han själv uttryckte det.

Andra intressanta och spännande upplevelser, som vi fick ta del av, var träning av landning på kortbana i Småland och tjänstgöring inom incidentberedskapen, alltså då man bevakar och skyddar vårt lands gränser mot främmande intrång. "Vilken känsla", utbrast Ola, när han berättade om ett spaningsuppdrag över Östersjön, då närgångna ryska bombplan skulle bevakas.

Uppdrag i Bosnien och arbete vid Högkvarteret, alltså Försvarsmaktens högsta ledning i Stockholm, var ytterligare några av Olas uppgifter under yrkeslivet.
"Kul att vara chef", tyckte han, och han fick en förfrågan om han ville bli flygchef - men det var ända uppe vid F 21 i Luleå, dit flyttlasset faktiskt gick. "Man gråter två gånger, då det gäller Luleå", sa han, "först när man ska flytta dit, och sedan när man flyttar därifrån."
Hans nästa arbetsplats låg lite längre söderut, då han blev flottiljchef på F 4 på vackra Frösön.

"Har du funderat på att skriva dina memoarer?" undrade en åhörare efter det intressanta och innehållsrika föredraget. "Nja", sa Ola, "frågan är om folk skulle tro på dem."

Text: Christel Kempton
Bilder: Håkan Vikstål