Lotta Rossövik

  • Lotta Rossövik

SPF SENIORERNA Kvillebygden
Vårterminen inledd för Kvillebygdens SPF-förening
Uppslutningen var som vanligt god, när SPF Kvillebygden hade sitt första månadsmöte för året. Vi var bortåt 140 medlemmar som hade bänkat oss framför scenen i Kville Bygdegård, och där hälsades vi välkomna av Ingemar Bergdahl, ordförande. Föreningens funktionärer fick tillfälle att presentera sina olika aktiviteter, och vi fick höra om körsång, seniordans, boule på våren, mattcurling, friskvård och gymnastik, utomhusgym, motionsdans, promenader och resor.
Vårens kurser, där golf och akvarellmålning är nyheter, presenterades av Ingemar Bergdahl, Håkan Vikstål, Barbro Emanuelsson, Ulla Sörqvist och Bertil Berntsson. Eva Persson berättade om vårens fyradagars-resa i maj, "Vättern runt".
När det formella var avklarat, fick vi möta kvällens underhållare, Lotta Rossövik, från Orust. Lotta visade sig vara en person som med sin sång, sitt gitarrspel och sin humor verkligen kunde fånga och roa sin publik. Hon inledde med två visor av Evert Taube, "Linnéa" ("Jag har skrivit till min flicka ...") och "På kryss med Monsunen". Den senare sången, där Taube ger oss ett utmärkt recept på fisksoppa, har många verser, och Lotta gav oss ett tips om hur man kan lära sig vistexter utantill. Det är bara att åka till en tråkig stad, där man inte har något annat att göra än att memorera sånger, löd hennes råd. Vilken stad hon föreslog, kan vi låta vara osagt. På härligt Orustmål fortsatte Lotta Rossövik att få publiken med sig i sitt berättande mellan visorna. Vi fick till exempel höra om hur det gick till, när hennes mormor en gång såg självaste Evert Taube från sitt köksfönster - om än bara på ryggen. Men grannen fick minsann se Taube på framsidan, berättade Lotta. Och vi fick en lektion i en kossas anatomi och liv och leverne sett med en skolelevs ögon. Vi fick bland annat lära oss om kons sju sidor, ovansida, undersida och så vidare. Men den sjunde sidan? Jo, insidan förstås. Vi fick sjunga texten till "När det våras ibland bergen" på några olika melodier, och vi fick höra några skämtsamma visor av "Hisingens nationalskald", Ture Ivar Dahlberg, som till exempel "Kaffegök i Johan Karlsas kök".
Lotta bjöd på ytterligare några sånger, och när den gemytliga musikstunden var över, och Lotta hade fått varma applåder och en välförtjänt kasse med diverse presenter, sattes extrabord fram, och snart fick alla plats att slå sig ner vid fikaborden. Tunnbrödsrulle och kaka smakade bra till kaffet, och ett lotteri avslutade årets första månadsmöte.
Text: Christel Kempton