Dalslandsresan

Höstens resa 2018 gick till Dalsland.

  • Ekholmens säteri. Det blåste kraftigt.

På utflykt till Dalsland med Kvillebygdens SPF-förening

Vårt grannlandskap i öster, Dalsland, var i år målet för höstens bussutflykt för oss i Kvillebygdens SPF-förening.
Resans första uppehåll brukar bli där förmiddagsfikat serveras, och den här gången blev det på ett ställe som vi kände igen. Hos Jadwiga i Norebyns Café & Camping vid den vackra sjön Grann fick vi ett lika gott bemötande som vanligt. Bussen rullade sedan vidare till dagens första resmål, Ekholmens Säteri utanför Mellerud. Gårdens arrendator, Kjell Eriksson, berättade om stället, om den KRAV-godkända mjölkproduktionen och om den märkliga huvudbyggnaden. Såväl väggar som det valmade sadeltaket är täckta med skiffer, som kommer från ett brott i närheten. Skifferplattorna beräknas väga 40 ton tillsammans, en tyngd som har gjort att de timrade väggarna har satt sig, så att en del vinklar i huset har blivit sneda.
Vi fick höra om en del inventarier i byggnaden, och vi fick se "Kungsrummet", den praktfulla sängkammare som Karl XIV Johan en gång övernattat i.
I en flygelbyggnad tog Kjells fru, Iréne, emot oss. Där har hon café och butik, och där fanns det en hel del att köpa, kanske för egen räkning eller kanske för att ge bort som present.
Nära Ekholmen ligger Gunnarsnäs gamla kyrka, och utanför den kunde vi se den ovanliga klockstapeln, klädd med skiffer liksom säteriets huvudbyggnad.
Det blev dags för lunch, och vår duktiga chaufför körde oss till Sunnanå Golfrestaurang. Från ställets goda buffé kunde vi välja mellan en kött- och en fiskrätt eller kanske rent av smaka på bådadera. Som efterrätt bjöds vi på läcker ugnspannkaka med sylt och vispgrädde, kaffe och kaka.
Nästa resmål var Brunnsparken i den gamla kurorten Dals Rostock. Vid Hälsobrunnen där möttes vi av Kerstin Ljungqvist, en spännande bekantskap med stor kunskap om växter och med en förmåga att på ett fängslande sätt dela med sig av sitt intresse. Av henne fick vi veta, vad som fanns att se på det forna brunnsområdet, till exempel en örtagård, textilmuseum, hembygdsmuseum, den gamla brunnen, en modell av ortens järnvägsstation, som revs 1941, och inte minst Kerstins bostad och ateljé, som finns i Rostocks gamla församlingshem. Kerstins hem, ateljé och butik visade sig vara en riktig guldgruva för dem som tycker om sköna ting. Där kunde man botanisera bland hennes vackra blomstermålningar på kort, brevpapper och planscher, och där fanns prydnadsföremål och böcker, bland annat hennes egen spännande bok "Nyttans växter". Den dryga timme, som vårt besök i Dals Rostock varade, gick alltför fort. Ja, besöket gav mersmak.
Fikapauser är trevliga avbrott på våra dagsutflykter, och denna gång blev det eftermiddagskaffe i Hamrane Bak- & Kaffestuga söder om Mellerud. I den gamla röda Dalslandsstugan serverades det "klengås", något som visade sig vara en bit nybakad brödkaka med smör och riven ost. Förr lär man ha klenat på smöret med tummen, men vi fick både smörkniv och en sked till osten vid vårt besök där. Klengåsen var god, och några nybakade brödkakor från den vedeldade ugnen inköptes och fick följa med Kvilleresenärerna hem.
För vår trevliga resa kunde vi tacka vår chaufför, Magnus Hagberg, och arrangörerna, Eivor och Morgan Kristensson, som än en gång hade lyckats så väl med sin uppgift.

Text: Christel Kempton