Referat från Webbsändning nr2, Bengt Göran Söderlind

Bengt Göran Söderlinds insamlade historier från livet.

/Smålänningen 4 mars 2021

SPF spelade in livesändning om bra historier
MARKARYD SPF har spelat in en livesändning i Gula huset.
Ett viktigt inslag vid denna var Bengt Göran Söderlinds insamlade historier från livet.
Bengt Göran Söderlind, näringslivschef i Markaryds kommun, började i en livesändning från Gula huset i Markaryd, berätta om vad som är på gång i kommunen just nu.
– Det är väldigt mycket på gång som ni vet. Det byggs otroligt mycket. Både villor och hyresbostäder, sa Bengt Göran Söderlind framför webbkameran.
I det område som Gula huset ligger, kommer det att byggas en del lägenheter med mera. Och mer är på gång:
– Man projekterar ju fortfarande det här seniorboendet som blir vid Sjögården.
Sedan tog han upp den byggnad som lokalt kallas "Gamla bröderna Gustavssons) och som ligger vid korsningen Kronobergsgatan/Hannabadsvägen. Det handlar då om en Nibeägd fastighet som nu byggs om till ett Science Center.
Bengt Göran Söderlind gick därefter tillbaka under de 20 år som han arbetat i Markaryd. Han påpekade att det skett en utveckling i Markaryds kommun under denna tid.
Det har också inträffat en del märkliga saker under åren. För några år sedan fick kommunen till exempel en förfrågan om en skidbacke i Markaryd.
– Den skulle vara inomhus. Man hade tänkt sig att den skulle ligga ute vid E4. Och man hade tänkt sig ha ett sjukhus ovanför skidbacken.
Det handlade om några personer från Halmstad som ville bygga skidbacken.
– Och när de sedan bad oss följa med till något arabland för att få loss pengarna, så började vi ändå dra öronen åt oss om hur seriöst det här var egentligen.
Så skidbacken finns fortfarande inte inomhus i Markaryd, kunde Söderlind konstatera.
En annan märklig sak inträffade 2007, då Markaryds 700 årsjubileum skulle firas.
– Vi visste ju inte hur gammalt Markaryd var men det var första gången vi hade sett Markaryd nämnas i skrift.
Då passade man i alla fall på att anordna ett 700-årsjubileum. Ett större medeltidsläger arrangerades i Örnafälla. Dit kom medeltidshantverkare från hela Europa.
Dock kunde det ha slutat illa. För i Knäred hade, och har, den förre danske statsministern sitt fritidshus.
– Den här gången skulle han och hans barn ut och paddla kanot. Man åkte därför först till kanotcentralen i Oshult och hyrde kanoter.
Med var också två säkerhetspoliser från Säpo, som paddlade efter i en annan kanot.
– Då hade några idoga hantverkare kommit på att de skulle bygga en jättelik stenslunga, som man hade förr när man stormade borgar. Och så sköt man med jättelika stenar ut i vattnet.
Det bar sig då inte bättre än att en sten hamnade endast 20 meter framför den danske statsministerns kanot. Han och hans två barn blev rejält blöta.
– Det gick ju bra men jag kan se framför mig rubrikerna om det inte hade gått bra: Danska flottan sänkt i Örnafälla - Danmark förklarar krig mot Sverige.
Detta och andra goda historier berättade Bengt Göran Söderlind under livesändningen. Dessa sändningar ersätter nu under pandemin de vanliga SPF-evenemangen.
Bengt Göran Söderlind är historiesamlare av rang och har under åren skaffat en större samling av berättelser genom att lyssna på människor. Dessa kommer nu andra till godo, till exempel SPF-medlemmar och andra pensionärer.
Att få chansen att träffa fler människor, och därmed att höra fler historier från livet, det ser Söderlind fram mot nu. Han är övertygad om att pandemin snart är över.
– Snart kommer vi att kunna umgås som vanligt igen. Då tycker jag att vi ska passa på att tala med varandra.
Barn och ungdomar behöver höra de äldres berättelser, tryckte han på under föredraget. För glömmer de äldre att berätta sina historier för de yngre, då är det för sent när äldre sedan är borta.
Leif Lundström
0433-52 75 03
leif.lundstrom@smalanningen.se