Nostalgiresa

Nu har SPF Seniorerna Markaryd varit på en helt underbar resa. Nostalgi vägar i Mellansverige.

till bilder från resan

En resa på gamla allfartsvägar genom Gästrikland, Hälsingland, Medelpard och Ångermanland. Genom bruksorter, fiskelägen och byar som minner om ett tidigare Sverige, innan storskalighet och urbanisering på 60- och 70- talen förändrade landskapsbilden och samhället dramatiskt, Vägarna med sina natursköna sträckningar är upplevelser i sig.

Första stopp var Uppsala där vi skulle övernatta, det blev tid över för ett besök i Domkyrkan och lite annat innan det var dags för middag.

Nästa dag tar vi den lilla vägen över norrlandet till Axmar bruk, här fick vi en mycket bra och intressant guidning om det gamla bruket med dess omgivning.

Resan fortsatte genom Söderhamn fram till det idylliska fiskelägret Skärså, här fick vi lunch på restaurang Albertina.

Vi åker Jungfrukustvägen till Sundsvall, staden där träpatronerna styrde under sågverkens storhetstid. Vi fick en guidad stadsvandring i staden där vi fick höra om stadens historia innan och efter storbranden 1888. Det finns endast ett trähus kvar i staden efter branden och det är stationsbyggnaden. Sundsvalls branden 1888 är den största branden i Sveriges historia och den tredje stadsbranden i Sundvalls historia. Staden var i ruiner inom 9 timmar och 9000 människor blev hemlösa, Staden byggdes upp i stenmaterial. Vi gjorde även ett besök på det anrika hotellet KNAUS.

Vår eminente chaufför Christer tar oss vidare förbi Härnösand över Högakustenbron för att uppleva delar av världsarvet Höga Kusten, vi besöker Skuleskogens nationalpark med Naturum Höga kusten en guide berättade om det särpräglade landskapets tillkomst

Nu åker vi söderut genom det natursköna Nordingå, vi stannar för lunch i det idylliska Bönhamns fiskeläge. Nästa stopp blir ett besök på det prisbelönta Hernö Gin, det lilla destilleriet i den ångermanländska skogen. Här smakar vi några av de ädla dryckerna och får en mycket intressant information om produktionen och filosofin bakom tillverkningen.

Vår verkliga stjärna Suzane informerar oss om orternas historia när vi åker förbi. Nu är vi på Tidernas väg den går mellan Ånge och Uppsala. Den är slingrig och vi bjuds på vackra älvdalar, sjöar och gamla bruksmiljöer.

Vi stannar i Järvsö och besöker kulturområdet Stenegård som är en del av världsarvet Hälsingegårdar och en storgård tillika landskapets största turistmål.

Lill-Babs museet var verkligen intressant, här fanns mycket att beskåda. I Ockelbo besöker vi Wij säteri med en stor rosenträdgård och flera fina parkanläggningar

Ett stort tack till Christer och Suzane från Josco Travel & Tours för en mycket fin och välplanerad resa. Vi önskar alla en skön sommar.

Lennart Karlsson