”Tillsammans Mot Ofrivillig Ensamhet”

Nu har vi startat vårt projekt ”Tillsammans Mot Ofrivillig Ensamhet” med pengar från Socialstyrelsen.

länk till bilder
Den 27 juli gjorde vi resa nr. 3 inom Markaryds Kommun, tidigare under veckan har 2 liknande resor gjorts, sammanlagt har 177 av Markaryds pensionärer varit med på dessa gratisresor.

Vår guide har varit Bengt-Göran Söderlind, som är en fantastisk guide och berättare, vi fick många skratt och mycket kunskaper om Markaryd och dess omgivningar.

Han började redan när vi stigit på i Strömsnäsbruk och berättade om Riksettan och dess tillblivelse. Först blev det Lagastigen, sedan Riksettan och slutligen E4an.

När vi hämtat upp resenärerna i Markaryd fortsatte vår resa till NIBE kvarteret, där Bengt-Göran talade om hur NIBE började 1952 med 3 anställda i en liten verkstad, som nu vuxit upp till ett företag som nästan fyller ut hela västra industriområdet.

Därefter körde vi till Ekebacken, där han berättade historien om en runsten som arkeologer försökte tyda runorna på.
En dam med hund gick förbi varje dag och till slut stannade hon och talade om hur runskriften kommit till.
Det var ett skolarbete höstterminen 1962, där eleverna fått som uppgift att skriva runor på en sten och det var den som arkeologerna försökte tyda.

Vi fortsatte sedan ut mot Vivljunga, under tiden berättade Bengt-Göran mycket om gamla tider i bygden som vi passerade.

På Skeensgården blev vi bjudna på hembakat fikabröd. Mycket gott.

Vi fick sedan höra hur det gick till när Smålands Karlssons mor, Kristina, gick till Kungs i Stockholm för att få rätt att flytta sin stuga från Stockhult till annan plats. Hon fick rätt att göra det och fick även pengar till hemresan. Men hon sparade pengarna och gick till fots även hem. När hon kom hem hade grannarna redan flyttat stugan åt henne. En härlig berättelse som lär vara sann.

Nästa anhalt var Tannsjö, guiden berättade att det på ett näs mellan sjöarna legat ett Jaktslott, som byggdes 1847 och brann upp 1875 och var helt i timmer. Det var många dåtida högheter där vid den tiden.

Bengt-Göran berättade även en liten anekdot om Axel i Hult som varit privatchaufför hos Al Capone i Amerika, det var ingen polis som vågade stanna honom.

Slutligen kom vi till Strömsnäsbruk där en del av oss gick av och bussen fortsatte till Markaryd.

Det var en härlig dag med fint väder, bra guidning av Bengt-Göran och mjuk och fin körning av Esko.

/Marie-Louise Fällgren