Älgsafarie, SML

/

Smålänningen

/2020-07-22

 

Ordföranden Lennart Karlsson, tågföraren Karl-Åke Karlsson och resenärerna Britt-Marie och Rune Swahn på väg att åka ut på SPF-safari i älgparken.

222 ville träffa älgarna

Deltagarna fördelas på fler turer med safaritåget genom älgparken

KRONOBERG En rivstart - minst sagt - blev det, när SPF i Markaryd på tisdagseftermiddagen bokstavligen rullade igång sitt projekt med syfte att skingra ensamheten bland coronaisolerade pensionärer.

Inte mindre än 222 anmälningar hade SPF-ordföranden Lennart Karlsson räknat in till premiären med älgsafari på Smålandet.

Med gällande restriktioner betyder det att deltagarna måste fördelas på flera turer med safaritåget genom älgparken.

- Vi kör i fem dagar, säger Lennart Karlsson.

Det lär ändå inte vara någon risk att Karl-Åke Karlsson på älgparken Smålandet går miste om betalningen för de många turerna. SPF i Markaryd har ansökt om och beviljats pengar från Socialstyrelsen för insatser för att bryta isoleringen för pensionärer som befinner sig i riskzonen för coronasmitta. För ändamålet finns 462 000 kronor i föreningskassan.

Nu ska pengarna förbrukas enligt det program som Lennart Karlsson och hans medhjälpare har komponerat.

REDAN VID midsommar naggades den stora kakan lite grand i kanten, när det bjöds på tårta på kommunens äldreboenden.

I går skedde dock det programenliga avstampet, när det anordnades älgsafari i Smålandet med kaffe och våfflor efter åkturen bland älgar och bisonoxar.

För en vecka sedan hade Lennart Karlsson räknat in 170 anmälningar till träffen med älgarna. Han funderade då på hur det stora intresset skulle matchas mot gällande restriktioner för folksamlingar.

MEN DEN senaste veckan har han fått fundera ännu djupare. Till slut anmälde sig 222 pensionärer till träffen med älgarna. Ändå var Karlsson fast besluten om att ingen enda skulle bli nekad att följa med.

LÖSNINGEN BLEV tänja ut denna programpunkt över flera åkturer och flera dagar.

Härnäst väntar underhållning i hembygdsparkerna i Strömsnäsbruk, Markaryd, Hinneryd och Traryd.

Den 30 juli uppträder Edward C Johansson i Strömsnäsbruk med låtar av Elvis Presley, Johnny Cash och Jim Reeves bland annat.

DEN 5 AUGUSTI står ståuppkomikern Göran Ebenhart på scenen i Markaryd, och den 12 samma månad underhåller Bertil Sandström och Schlagerkompaniet. Det sker i bygdegården i Hinneryd, där det också blir en bjudning med mat.

Underhållningsrundan avslutads dagen efter, den 13 augusti, Då berättar Lisbeth Eriksson i Traryd om tre kvinnor från Huseby - Stava, Stina och Florens. Till berättelserna serveras landgång.

Vid dessa tillställningar är det max 45 personer som kan vara med. Lennart Karlsson hänvisar till gällande restriktioner.

MEN DÄRMED är inte Socialstyrelsens medel förbrukade, och därför lär det komma mer i detta sammanhang. i planerna finns ytterligare någon bjudning under hösten, och ett par större evenemang i underhållningsväg.

Christer Gustafsson

christer.gustafsson@smalanningen.se