Irene Olofsson och Bolmsö Old Stars

/
Smålänningen
/2020-08-28

Bolmsö Old Stars uppträder i Verdandilokalen. FOTO: LEIF LUNDSTRÖM

Bolmsö Old Stars på Verdandi i Traryd
TRARYD Bolmsö Old Stars uppträdde på onsdagseftermiddagen i Verdandilokalen i Traryd. Bland annat sångerskans barndom berättades det om mellan melodierna.
Det handlade om Edith Piaf när Irene Olofsson och Bolmsö Old Stars stod på scenen i Verdandilokalen. Det var ett av de arrangemang som SPF Seniorerna i Markaryd ligger bakom.
En berättelse om Edith Piaf, född Edith Giovanna Gassion, blev det under spelningens gång. Ediths far var cirkusartist och modern cafésångare och Edith hade det inte helt lätt då hon växte upp. I början tog hennes mormor hand om henne, då föräldrarna inte kunde göra det.
– Det sägs att mormodern hällde rödvin i nappflaskan, berättade Irene Olofsson för publiken efter att ha sjungit en av Edith Piafs melodier.
Det fick naturligtvis följder.
– MORMODERN FICK inte ta hand om barnbarnet när hon hanterade rödvinet i nappflaskan. Pappan hämtade henne men han blev snart inkallad i kriget (första världskriget) och han lämnade vårdnaden till hennes farmor, förklarade Irene Olofsson.
Men detta lär inte ha varit särskilt mycket bättre, menade Irene Olofsson, då Edith Piafs farmor var bordellmamma. Men en person i publiken hävdade istället skämtsamt att bordellmamma är ett anständigt yrke i Frankrike.
På bordellen blev Edith i alla fall omhändertagen av "flickorna".
EDITH DRABBADES tidigt av en ögonsjukdom och till sist blev hon blind. 10 000 franc, som var en mycket stor summa på 1920-talet, skänktes till kyrkan för att hon skulle återfå synen. Utsikterna för detta var inte så goda men:
– Och faktiskt en vecka senare så sitter lilla Edith vid pianot kan plötsligt se skillnaden på de svarta och vita tangenterna. Och alla blev överlyckliga och gick ner på knä och tackade Gud, sa Irene Olofsson.
Sedan dess bar Edith Piaf alltid ett kors, vilket kan noteras på åtskilliga fotografier.
SPF:S ORDFÖRANDE, Lennart Karlsson, var på plats i Traryd och berättade om hur välbesökt spelningarna var. På grund av cocorona-pandemin hade man flera föreställningar med begränsat antal personer i publiken.
– Detta är egentligen den tredje sittningen, om jag säger så. Den första sittningen är klockan 16. Den andra är klockan 18. Men när de började bli fulla, vad gjorde jag då? Då fick jag ta klockan två, säger Lennart Karlsson.
Han fick alltså lägga in en extraföreställning redan på eftermiddagen och det var denna som Smålänningen besökte på onsdagen.
Leif Lundström
0433-527503
leif.lundstrom@smalanningen.se