Referat Hjärta och Smärta

”Hjärta och smärta” populär föreläsning hos Spf seniorerna Markaryd

Torsdagen den 7 december  inbjöd SPF seniorerna Markaryd  alla kommunens pensionärer till Musikhuset och en föreläsning  med rubriken ”Hjärta och smärta”.  Arrangemanget genomfördes med bidrag från socialstyrelsen för att motverka ofrivillig ensamhet.  

Föreläsare var kardeologen och överläkaren vid Kristianstads centralsjukhus, Thomas Pettersson, och till sin hjälp hade han trubaduren Ingemar Nilsson.

Drygt 150 pensionärer fick under ett par timmar på ett pedagogiskt och intressant sätt en inblick i vad som kan orsaka en sämre funktion på ett friskt hjärta och vilka metoder och hjälpmedel det finns för att åtgärda olika skador.  

 

Föreläsningen varvades med bl. a. ”hjärtrinfluerad” musik och då var det Ingemar Nilsson som med sin gitarr sjöng blues- och countrylåtar, bl.a. Willy Nelson-sånger som han hade översatt till skånska , ackompanjerad på piano av Thomas Pettersson.  

Att även musiken uppskattades visade publiken genom att applådera fram ett  extranummer på slutet.

När man blir påmind om allt som kan hända i ens kranskärl blir man såklart lite skärrad.  Samtidigt är det lugnande att veta vilka framsteg som har gjorts och fortfarande  görs för att ge hjärtpatienter ett bra liv genom alla modiga pionjärer (därav flera svenskar) inom kardeologin som har trott på sina ideer.  Det är också skönt att veta att vi bara har sju mil till Kristianstad eftersom CSK ligger i framkant när det gäller hjärtsjukdomar. Vi fick också veta att dagens ambulanser är utrustade som en akutmottagning och att larma ambulans i tid är en avgörande faktor för hur utgången blir av en hjärtinfarkt. 

Hans Jacobsson avtackade fördragshållarna med en blomma. tackade Benny från Musikhuset och Musiksällskapet som ställde upp och  serverade korv med bröd i pausen.

SPF seniorerna /Stig Svensson