Kastrup bakom kulisserna

Studiebesök med SPF seniorerna Markaryd

Tisdagen den 21 november gjorde 40 medlemmar i SPF-seniorerna Markaryd ett studiebesök på Kastrups flygplats.
Som flygresenär är man oftast mest intresserad av att planet går i tid, att köerna är korta och att väskorna står klara när man kommer in i ankomsthallen. Man funderar inte så mycket på vad som krävs i logistik och personal för att allt ska fungera. Under drygt två timmars information och rundresa med buss på flygplatsen fick vi en bild av hur stor flygplats Kastrup är med sina 20 000 anställda.
Säkerhetsfrågorna tas verkligen på allvar och vi fick gå igenom sedvanlig säkerhetskontroll innan informationen och rundresan kunde börja.
Flygplatsen är öppen för privatjets och fraktflyg (oftast nattetid) förutom den reguljära passagerartrafiken som omfattar ca 25 miljoner passagerare om året.
Inom flygplatsområdet finns olika serviceverksamheter. I ett storkök tillagar man ca 55 000 portioner flygmåltider om dagen, en fraktavdelning hanterar enorma mängder paket för flygtransport och på området finns två brand/ambulansstationer samt beredskap för snöröjning. Vi fick se några jättestora snöröjningsmaskiner som inom 20 minuter måste röja en landningsbana. Kostnaden per timme för en obrukbar landningsbana uppskattas till en miljon danska kronor.
Eftersom all information var på danska fick vi dessutom friska upp våra språkkunskaper.
Det var en trevlig och intressant dag med bussfika och korv med bröd i det fria.
/Stig Svensson