Referat - Påskbuffé

Spf seniorerna Markaryd firade in Påsken

Sista fredagen i mars samlades 120 Spf-are på Germundsgården.

Länk till bilder

Lars-Inge Kristiansson inledde med att hälsa alla välkomna och berätta lite om hur styrelsen kommer att arbeta framöver. Detta då ordförandeposten är vakant.
Information om kommande resor till Värmland, Österrike och Julmarknad i Bremen samt övriga arrangemang lämnades.

Därefter var det dags att avnjuta en läcker Påskbuffé. Festkommittén hade lagat all mat från grunden och  där fanns allt man kan tänka sej. Fantastiskt gott var omdömet från alla.

Välkända berättarna Bengt-Göran Söderlind och Ulla Stark  intog scenen.
Bengt-Göran inledde med att beskriva verkliga anledningen till att vi firar Påsken och att den inleds med Stilla veckan och de olika dagarnas benämningar. Bl.a. har dymmelonsdagen fått sitt namn av att förr kläddes  kläppen i kyrkklockorna in i tyg eller ersattes med en träkläpp  för att ljudet skulle dämpas och inte låta glatt och högt.
Skärtorsdagen är ju förenad med mycket skrock och vidskepelse. Häxjakt är en mörk del i vår historia och kvinnor anklagades för att ha åkt till Blåkulla för att lära sej trolldom av den onde själv. Bengt-Göran gav oss flera exempel på hur folktron var för att få reda på om någon tagit vägen om Blåkulla.
Ulla berättade på ett livfullt sätt om Mjölkharen och dess upptåg. Vi fick också  en förklaring till hur påskkärringarna kunde få kvasten att flyga med hjälp av en salva i ett kohorn.

// Karin Svensson