Månadsmöte september

130 medlemmar hade kommit till SPF Seniorerna Markaryds septembermöte i Germundsgården för att lyssna på Billy Södervall ” Markarydssonen med världen som arbetsfält”.

Hans Jacobsson hälsade välkommen och överlät sedan ordet till Billy att berätta om sitt intressanta liv.  Han började sin bana med att skala potatis, hans föräldrar hade en korvkiosk i Markaryd där de gjorde sitt mos av riktig potatis.

Billy ville egentligen bli apotekare, men det fanns ingen sådan utbildning där han ville gå. Han gick i stället en naturvetenskaplig utbildning vid Lunds universitet med inriktning på kemi och fysik. När han nästan var klar med sin utbildning hörde Assar Frick, rektor vid skolan i Markaryd, av sig då han hade behov av en kemilärare. Under flera år arbetade Billy med utvecklingsverksamhet på Nibe parallellt med lärarjobbet. Så småningom blev han fastanställd på Nibe.  

Samtidigt som han jobbade på Nibe drev han bla arbete med att utveckla antibakteriellt material till medicinsk utrustning där silverlegeringar är centralt element. Han lämnade Nibe och ägnade sej därefter helt åt utvecklings- och forskningsverksamheten, vilket han fortfarande gör.  Patent-ansökningar och samarbete med olika internationella leverantörer och andra aktörer inom området medicinska specialprodukter som till exempel kateter med dess höga krav har krävt och kräver mycket av Billys tid.

På en fråga från den engagerade publiken om hur många resdagar denne globetrotter tillbringar på internationella uppdrag, blev svaret, halva året på andra platser runt om i världen, som tex Asien, Afrika och Sydamerika. Bland många episoder som Billy återgav, var när ett företag ville ha tillgång till den exakta sammansättningen på legeringen och lovade samtidigt att inte avslöja dess struktur. Den skulle förvaras i hemlighet i deras kassaskåp och inte komma till användning. Billy sände över ett ”recept”. Efter en tid hörde företaget av sig för att meddela att det måste ha blivit något fel, för det översända receptet motsvarade inte det som företaget förväntat sig. Billys svar blev: ”men det skulle ju inte användas”.  Under flera av sina många resor har Billy upplevt många dramatiska episoder, som tex ett rånförsök i Sydamerika.

I Vetenskapshuset i Markaryd har ett laboratorium byggts upp och donerats av Billy för praktiska övningar i kemi och fysik för elever i grund- och gymnasieskolan, följaktligen heter det ”Billys Labb.”  Billy avslöjade att det även finns planer på att bygga ett nytt laboratorium i pappersbrukets gamla lokaler i Timsfors. Kunskapen om utvecklingsarbetet finns i Markaryd där Billy och hans medarbetare bor och därför kunde Billy få företaget att etablera sej här.

Den fullsatta stora salen i Germundsgården gav Billy en stor och lång applåd som uttryck för ett synnerligen uppskattat föredrag av en mycket kreativ Markarydsson.

Hans Jacobsson överlämnade en blomstergrupp till Billy som tack för det intressanta föredraget.

/MarieLouise Fällgren