Lennart om proj Social samvaro

/
Smålänningen
/2020-07-14


SPF-ordföranden Lennart har mycket på gång i syfte att skingra ensamheten bland pensionärer. Och pengar till aktiviteter fattas inte....
Det ska skingra ensamheten
Efter en ansökan beviljades SPF Seniorerna i Markaryd pengar
KRONOBERG Efter en ansökan till Socialstyrelsen beviljades pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Markaryd sammanlagt 462 000 kronor. Det var mer än vad Lennart Karlsson, ordförande i föreningen, räknat med.
Nu är det dags att använda pengarna med syftet att skingra ensamheten bland ofrivilligt isolerade pensionärer.
Socialstyrelsens villkor för bidraget är att pengarna ska förbrukas före årets slut. Ännu vet inte Lennart Karlsson om detta lyckas. Han är inte klar över hur pengarna fram till sista kronan ska användas.
Som Smålänningen tidigare berättat kunde de första pengarna kvitteras ut i början av mars – beviljade 150 000 kronor av begärda 370 000.
Därmed lät Karlsson sig nöja och började planera med det beloppet som måttstock.
Men för ett par veckor sedan kom ett nytt besked.
– Via ett mejl meddelade Socialstyrelsen helt överraskande att vi fått ytterligare 312 000 kronor, berättar Karlsson.
Det visade sig att regeringen tillfört över 48 miljoner kronor till projektet "Äldres hälsa och ensamhet". Endast de ansökningar som tidigare fått pengar kunde komma ifråga för de nya miljonerna.
Och på den vägen är det alltså...
RAPPORTER AVSLÖJAR hur illa isolering och ensamhet påverkar pensionärers psykiska välbefinnande. Lennart Karlsson har uppmärksammat detta också i sin lokala omgivning och menar att satsningen på att skingra ensamheten är ytterst angelägen.
Redan vid midsommar började han och hans förening att nagga den stora kakan i kanten. Då bjöds på tårta på kommunens alla äldreboenden.
Nästa programpunkt är förlagd till nästa tisdag, den 21 juli. Då blir det besök på älgparken Smålandet i Misterhult. Det är en aktivitet som tilldragit sig stort intresse.
– Just nu har vi 170 anmälningar, säger Karlsson.
Det går inte ihop med föreningens stränga efterlevnad av restriktionerna på grund av coronapandemin. Det är max 50 personer som gäller vid samlingar,
– Det löser vi genom att köra fyra, kanske fem, dagar. Ingen ska behöva bli nekad, säger Lennart Karlsson.
Efter närkontakten med älgarna bjuder föreningen alla deltagare på kaffe och våfflor.
Härnäst väntar underhållning i hembygdsparkerna i Markaryd, Strömsnäsbruk, Traryd och Hinneryd.
DEN 21 JULI sjunger Edward C Johansson rock och country i Strömsnäsbruk. Det blir låtar av bland andra Elvis Presley, Johnny Cash och Jim Reeves.
Den 5 augusti ska ståuppkomikern Göran Ebenhart locka fram skratt i Markaryd.
Vad som ska hända i Traryd och Hinneryd är fortfarande inte spikat. Men det dröjer inte länge förrän underhållare är inbokade även till dessa evenemang.
Ännu en bjudning är planerad under hösten. Då serveras lunch och musikunderhållning i Markaryd, Strömsnäsbruk, Traryd och Hinneryd.
– Detta gör vi i samarbete med kyrkan, men vi står för notan, säger Lennart Karlsson.
Maten ordnas via catering från något av kommunens matställen.
I Lennart Karlssons tankar finns också ett par större underhållningsevenemang dels i Kulturhuset och dels i Musikhuset. Han har redan en idé om artister men väntar med att nämna några namn.
– Det här förutsätter att restriktionerna lättar framöver, så att fler än 50 personer får vara med, menar Lennart Karlsson.
Om så blir fallet utlovar han också ett par gratis bussutflykter senare under året.
Närmast kommer föreningen att skicka ut 2 500 brev till pensionärerna i kommunen för att informera om vad som är på gång inom detta projekt med social samvaro.
Det handlar bland annat om gratis studiecirklar under hösten och datakunskap.
– Det kan tilläggas att vi bjuder på färdtjänst till arrangemangen för dem som behöver, säger Karlsson.
Däremot blir det inget 50-årsjubileum för föreningen. Meningen var att detta skulle ha uppmärksammats den 5 september.
– Tyvärr är detta inställt, meddelar Lennart Karlsson.
Christer Gustafsson
christer.gustafsson@smalanningen.se