Månadsträff onsdagen den 11 september 2019

SPF Seniorernas månadsträff 11 september

Ordförande Roy Olausson hälsade de 90-talet medlemmar mycket välkomna till höstens första månadsträff. Efter sedvanlig information om den intensiva höst som SPFs programutbud erbjuder, så hälsades dagens föreläsare/berättare Jan-Olof Nilsson från Falkenberg välkommen.

Jan-Olof är författare till flera kritikerrosade böcker om Sverige under andra världskriget, samt filmare och uppmärksammad för dokumentären "När amerikanerna kom till byn" som visades i SVT på 70-årsdagen
av andra världskrigets slut.

Fler än 300 utländska stridsflygplan kraschade eller nödlandade i Sverige under andra världskriget. Med dem kom bl.a. 1300 amerikanska flygare.
I Jan-Olofs berättelse får vi följa 10 amerikanska flygare som kraschlandade i byn Hällerup, utanför Falkenberg, efter att flygplanet blivit skadat under anfall mot oljedepåer i Hamburg. Alla klarade sig trots att två av flygarna var kvar i planet vid kraschen, övriga hade lyckats hoppa där fallskärmen räddade deras liv.

Många av flygarna var kvar i Sverige till kriget var slut.
Kulturkrockarna var många men flygarna togs emot med stor nyfikenhet och gästfrihet. De talade som filmstjärnor, barnen bjöds på tuggummi och de lärde flickorna att dansa jitterbugg.

Vänskapsband knöts, ibland även kärleksband och giftemål, ofta med en brudklänning sydd av amerikanskt fallskärmssiden.

Efter mer än ett halvsekel och mycket forskning kring människorna som på olika sätt påverkades av kraschlandningen i Hällerup, sökte Jan-Olof upp de inblandade på båda sidorna Atlanten. Hur hade de påverkats av sina upplevelser, har vänskapen bestått?
Han blev också nära vän med flera av flygarna.

Berättelsen "Lucky Strike- kärlek och dramatik i andra världskrigets skugga" var en briljant föreställning som nästan liknar en teaterföreställning kryddat med tidstypisk musik och radiosändningar ur en gammal 40-tals radio.