Månadsträff den 9 januari

HÖGINTRESSANT UPPSTART HOS SPF BOGESUND.

Onsdagen den 9 januari samlades 130 glada seniorer på Trädgården för årets första månadsträff. Träffen inleddes med mingel och kaffe med dopp. Ordföranden Roy Olausson hälsade alla välkomna och vände sig speciellt till dagens kåsör, som var ingen mindre än Lisa Carlsson. Lisa är välkänd som Sveriges Radios och SVT:s utlandskorrespondent i över 35 år, de senaste 20 åren har hon varit placerad i USA. Dessförinnan har hon verkat i Norge, Storbritannien och Irland. Lisa, som är bördig från Örby, hade sin make Leif med sig, som varit hennes fotograf och redigerare i alla år.

Utlandsjournalisten höll ett utomordentligt intressant fotokåseri om sina år i USA betitlat "Från Clinton till Trump". Hon beskrev de speciella förhållandena i Nordamerikas Förenta Stater på ett mycket målande sätt. Förhållanden som berördes var bl.a. vapenlagarna, rasdiskrimineringen, dödsstraffet, invandringen och kvinnoföraktet. Lisa berättade också om den stora förändringen i USA efter "nine-eleven" d.v.s. de stora terrorattentaten 2001. Trots att många år har gått, finns rädslan för terrorism kvar hos gemene man. Föreläsaren berörde också de sociala förhållandena som sjukförsäkringar och pensioner. Hon kryddade sin framställning med berättelser om de olika intervjuerna hon gjort med makthavare, bl.a. Trump.

Lisa beskrev också utvecklingen av journalisternas verksamhet under de år som hon verkat i yrket. När hon började tog det minst ett dygn att få fram hennes reportage till SVT i Stockholm från London. Nu kan man genom några knapptryckningar på datorn leverera sitt material några minuter efter ett reportage. Lisa berörde också den negativa utvecklingen för hennes yrkeskår i form av dödliga hot och trakasserier. Hon exemplifierade detta genom att citera Trump, som förklarat krig mot journalisterna och utmålat dem som "folkets fiender".

Efter det fängslande kåseriet blev det tid för frågor, något som seniorerna utnyttjade till fullo. Roy tackade sedan Lisa för ett synnerligen intressant föredrag och publiken visade sin uppskattning genom ihållande applåder.

Före den avslutande lotteridragningen informerades om motionsaktivitetsredovisning, Hjärnkollstävlingen i Hökerum fredagen den 18 januari och årsmötet, som sker under nästa månadsträff den 6 februari.

Inskickat av
Kjell Engström