2018-06-13 Husebyresan

SPF Seniorerna Bogesund på resa till Huseby onsdagen den 13 juni.

Länk till bilderna!

Onsdagen den 14 juni svängde en fullsatt buss ut från Marknadsplatsen med kurs mot Småland och Huseby. Vi blev välkomnade av resekommitténs Lena Tjäder, som redogjorde för dagens utflykt. Efter att ha passerat Smålandsgränsen stannade vi på en trevlig rastplats i Götaström, där vi drack elvakaffe. Någon timma senare var vi framme vid resmålet Huseby Bruk. Många har kanske varit i Huseby på julmarknad, men nu fick vi uppleva det 350-åriga bruket i sommarskrud, och vilken upplevelse det blev! Alla fint restaurerade byggnader bl.a. statarbostäder, kvarnar, smedjor, vattenhjul, lanthandel och det vackra slottet från 1800-talet i centrum. Vi välkomnades av en guide, som sedan lämnade oss framför slottets ståtliga fasad. Då kom en av dåtidens statare och undrade om vi sökte jobb på bruket. Han berättade om hur statarlivet tedde sig i forna tider på det 6 000 hektar stora godset.

När stataren lommat iväg till sina sysslor kom självaste slottsfrun grevinnan Elisabeth Hamilton ut i tidsenlig skrud med vidbrättad plymhatt och bad oss stiga in i det stilfulla slottet, som byggdes i mitten av 1800-talet. Grevinnan berättade om Husebys historia under tiden vi passerade genom en del av de många fina rummen. Där fanns blå salongen, röda salongen, kungliga salongen och biblioteket (som var ett av landets största privata i början av 1900-talet), var och en med sin speciella historia. Efter en stund måste slottsfrun ta emot fler prominenta gäster och då fick vi stifta bekantskap med brukspatronen själv Joseph Stephens. Han berättade om brukets vidare historia ända fram till sin dotters Florence Stephens dagar.

Familjen umgicks ofta i dåtidens kungliga kretsar och Oscar II och hans familj var ofta gäster på Huseby. Plötsligt kom husan instörtande och meddelade att inspektoren måste prata med patron, det var problem med några hästar som slitits sig. Patron beordrade då husan att fortsätta berättelsen om Huseby fram till våra dagar, och det gjorde hon med den äran iförd tidsenliga kläder och med dammvippan i högsta hugg. Florence Stephens testamenterade bruket till staten, som nu förvaltar egendomen genom Statens Fastighetsverk.

Efter den intressanta dramatiserade guidningen, som utfördes av några teateramatörer, bjöds vi på en typisk småländsk lunch. Vi fick smaka på närproducerade isterband och till efterrätt serverades småländsk ostkaka.

Mätta och glada styrde vi kosan hemåt. Lena arrangerade en klurig frågetävling och hon och några av resenärerna fick sedan alla att aktivera skrattmusklerna, genom att dra en massa trevliga historier. Innan resan var slut tackade Ulla Andersson Lena, på deltagarnas vägnar, för en utomordentlig trevlig dagsutflykt.

Inskickat av
Kjell Engström