2017-01-11 Månadsträff

Månadsträff med besök av polisområdeschef och författare Lena Matthijs.

Länk till bilder!

"Polis i verklighet och fiction" var rubriken på den föreläsning som Polisområdeschef Lena Matthijs höll på SPF Seniorerna Bogesunds månadsträff onsdagen den 11 januari.

Lena berättade att hon sedan 1 jan 2015 är områdeschef i Älvsborg som består av 10 kommuner varav Ulricehamn är en. Omorganisation från en splittrad till en samlad svensk polis har varit svår men förhoppningen är naturligtvis att den skall innebära en effektivare polismyndighet.

Poliserna är idag lika många som de var 1986 men antalet invånare i Sverige har ökat betydligt och polisens uppdrag har inte förändrats. Detta är en stor förändring men den största förändringen är ändå Internet där kriminella kan sälja allt och polisen har svårighet att hänga med i utvecklingen. En annan faktor som ändrat brottslingarnas beteende är mobiltelefonen som ger snabb kommunikation och försprång vid brott. Slopandet av gränskontrollerna inom Europa har också förändrat kriminaliteten och polisens arbete.

Vi behöver fler poliser i Sverige med olika specialinriktningar men varje polis skall vara beredd på att arbeta med människor i kris, människor som förstör sina liv eller är i konflikt med polisen, med olyckor, dödsfall och våld som upprepas.

Lena fortsatte med att berätta om sin "andra" yrkesroll – författare. Hon har hittills skrivit följande fyra böcker som på något sätt har anknytning till verkliga händelser. Killing your darlings, Under fjärilens vingar, Lejonet från Zagros och En bror för en syster.
Föreningens ordförande Ulla Zander tackade Lena för en intressant och givande föreläsning.

Efter kaffepaus följde information om KPR, Lunchen 17 jan, Temadag om "Brott mot äldre" 22 mars, Folkhälsokonferensen som Distriktet haft, Frågetävlingen Hjärnkoll, Kommande resor och studiecirklar, Vinskolan, Operaföreställningar och Alla hjärtansdags firandet 18 feb.

SPF Seniorerna Bogesund kommer under våren att ha expeditionstid på Oasen varje fredag 10.00 - 12.00.

Lottdragning och nationalsången avslutade en trevlig och givande månadsträff.

Inskickat av
Urban Zander